Första tiden med bebis – 6 saker att tänka på

Första tiden med bebis – 6 saker att tänka på

Bebisen har kommit ut ur magen och nu är det dags för dig och din partner att ta hand om det lilla knyttet. Men hur gör man egentligen? Och när trillar navelsträngen av? Här får du veta 6 saker att tänka på den första tiden med din bebis.

1. Är bebisen verkligen vår?
Att få komma hem från BB är för många en overklig händelse. Ska den här lilla bebisen verkligen bo här med oss? Hur gör man? Varför skriker hen? Frågorna kan vara många och det är också vanligt att känna sig trött. Även om det kan vara svårt är det bra att försöka vila eller sova när bebisen gör det.

Läs också: Det här händer under en förlossning – steg för steg 

2. Hud mot hud
För en bebis är hud mot hud väldigt viktigt. Försök ha bebisen nära dig eller din partner så ofta det bara går, gärna hud mot hud utan kläder. När ni är hud mot hud så utsöndras hormonet oxytocin och det ger lugn till bebisen.

3. Skrik och gråt
En nyfödd bebis kan skrika av många olika anledningar. Några kan vara att bebisen är hungrig, behöver närhet, är trött eller så har den bajsat eller kissat. Att skrika och gråta är bebisens sätt att kommunicera. Efter ett tag lär du dig skillnaden på de olika skriken och vet lättare vad din bebis behöver. Tarmsystemet ska också komma igång på bebisen, så en del bebisar kan ha magknip i början.

Läs också: Förlossningsberättelse: Jag riskerade mitt liv för min dotter 

4. Ta emot besök när ni är redo
När er efterlängtade skatt är född är det många nära och kära som vill komma och hälsa på er och träffa den nya familjemedlemmen. När känns det rätt för er att ta emot besök? Känn efter själva och gå på magkänslan. Ställ gärna fram handsprit och be gästerna tvätta händerna innan de håller i er bebis.

5. Navelstumpen
Den lilla navelstumpen kommer att torka, bli hård och ramla av. Försök inte dra i den, den lossnar av sig själv när den är redo. Försök lufta så mycket som möjligt om det börjar bli rött och irriterad. Prata med BVC om du känner dig osäker. Navelstumpen luktar ofta illa och ramlar av efter 7-21 dagar.

Läs också: 6 råd om kost till dig som ammar 

6. Eftervärkar
Visste du om att du kan ha eftervärkar efter din förlossning? Det är helt normalt. Oftast känns de mer vid andra och tredje förlossningen än vid första. Efter att moderkakan har kommit ut jobbar livmodern och drar ihop sig, det är det som kallas för eftervärkar.

Källa: Babyhjalp.se, 1177.se Foto: Istock photo 

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

stats