Så slipper du bli magsjuk av julbordet

Så här i juletider ökar risken för både matförgiftning och maginfektioner. Med en god handhygien och kunskap kring hur du hanterar maten minskar du risken för att bli sjuk. Här är tipsen som håller dig borta från magsjukan i vinter.

Till Smittskyddsinstitutet rapporteras årligen många magsjukeutbrott och kring julen ökar risken för att smittas.

Det är okunskapen om handhygien som gör att bakterier förorenar maten och att maten får stå framme länge på julborden i fel temperatur gör även att bakterierna växer till sig. Ett julbord innehåller ofta gravad lax, majonnäs och ägg och charkuterier som är lite känsligare mat som bakterierna växer bra på.

Vinterkräksjuka – vanlig smittkälla

När smittan är livsmedelsburen blir ofta orsaken till det enskilda utbrottet okänd. Men av större studier vet man att bakterier, bakteriegifter och norovirus som orsakar vinterkräksjukan, är de vanligaste orsakerna till magsjukeutbrott. Det är oftast en infekterad person som förorenat matvaror vid hanteringen.

Vinterkräksjukan är en mycket smittsam mag- och tarmsjukdom. Till skillnad mot vanlig magsjuka kommer vinterkräksjukan mycket plötsligt med kräkningar och magont. Här kan du läsa mer om vinterkräksjuka samt råden kring egenvård vid vinterkräksjuka.

Minska risken att smittas och att smitta andra

Även om du själv inte är sjuk kan du bära på viruset och på så sätt förorena maten med bakterierna. Det är bara genom att personer som bär på viruset undviker att hantera maten som smittspridningen vid julborden kan undvikas och minskas. Matgäster kan vara en potentiell smittkälla om de sprider virus då de tar mat från julbuffén. Är du gravid och osäker på vad du får äta? Läs mer här: Gravid julbord.

5 tips!

  1. Ha god handhygien, tvätta händerna noga med tvål och vatten, särskilt efter toabesök och före du hanterar mat.
  2. Använd handsprit efter att du har tvättat händerna.
  3. Stanna hemma, om du tror att du är sjuk eller om du tror att du bär på viruset bör du stanna hemma från julbord och släktträffar. Detta är extra viktigt om det är mycket äldre människor eller andra som av någon anledning kan vara extra känslig.
  4. Var noggrann med maten du serverar på ditt eget julbord, förvara den på rätt sätt och duka inte fram mer mat än vad som kommer att gå åt. Ställ hellre fram maten i omgångar var eftersom den tar slut.
  5. Se till att maten du serverar på ditt eget julbord håller rätt temperatur, rätt nedkyld samt uppvärmd.

Källa: Smittskyddsinstitutet 2013-12-09

TYCK TILL!
Har du råkat ut för matförgiftning eller maginfektioner vid julbord? Berätta nedan!

Jul
/
/
stats