Bebisens 10 utvecklingssteg
Varför gråter hon? Har han ont i magen? Gör jag något fel? Som småbarnsförälder är det lätt att känna sig desperat när man inte förstår sig på sin lilla bebis. Men att ett spädbarn gråter eller är oroligt behöver inte betyda du gör något fel, utan att det är på väg in i nästa mentala utvecklingsfas. Här är tio språng som tar din bebis från nyfött spädbarn till envis ettåring.
Texten i den här artikeln är hämtad ur boken ”Att växa och upptäcka världen”
1. Upplevelsevärlden
Vecka 4–5
Bombaderas av känslointryck
Ett spädbarns värld är svår att föreställa sig för vuxna. Den är i dimmigt fokus och dess egenskaper är odefinierade – på vissa sätt skiljer den sig inte från livet i magen.
I vecka 5, men ibland så tidigt som vecka 4, kommer ditt barn att genomgå sitt första utvecklingssprång framåt. Nya känslointryck bombarderar barnet både inifrån och utifrån, och barnet blir vanligtvis förvirrat på grund av detta. En del av allt det nya har att göra med utvecklingen av de inre organen och metabolismen. Annat är ett resultat av barnets ökade vakenhet – sinnena är känsligare än de var direkt efter födseln.
2. En värld av mönster
Vecka 8
Upptäcker sina hander och fötter
Runt vecka 8 kommer ditt barn att uppleva världen på ett nytt sätt. Det kommer att kunna känna igen enkla mönster i världen runt omkring och också i sin egen kopp. Även om det från början kan vara svårt för oss att föreställa oss detta, så händer det i alla sinnen, inte bara synen. Exempelvis upptäcker barnet kanske sina egna händer och fötter och kan tillbringa timmar med att öva sig i att få kontroll över en viss pose med en arm eller ett ben. Barnet kommer att vara oändligt fascinerat av ljuset och skuggorna på väggen i sitt sovrum.
Läs också: Förlossningsberättelse: ”Jag riskerade livet för min dotter”
3. Nyansernas värld
Vecka 12
Upptäcker omvärlden
Runt vecka 11 och 12 kommer ditt barn att gå in i ytterligare en ny värld. Du kanske minns att bland det mest betydande som inträffade i den fysiska utvecklingen i vecka 8 var ditt barns förmåga att slå och sparka på saker och ting med armar och ben. I vecka 12 kommer detta ryckiga beteende att förändras.
Naturligtvis kommer denna förändring inte att ske över en natt, och när den inträffar kommer den att medföra mer än bara fysisk rörlighet, fastän det vanligtvis är just det som föräldrar mest lägger märke till. Förändringen kommer också att påverka ditt barns förmåga att med sina andra sinnen förnimma sättet som saker omkring barnet förändras på – som att katten slinker förbi på golvet och som att ljuset fördunklas vartefter solen sänker sig bakom molnen. Ditt barns värld blir en mer organiserad plats, när det upptäcker de ständiga, flytande förändringarna runt omkring sig.
4. Händelsevärlden
Vecka 19
Förstår händelseförlopp
Insikten om att våra erfarenheter är uppdelade i kända händelser är något som vi som vuxna tar för givet. Till exempel, om vi ser någon tappa en gummiboll vet vi att den kommer att studsa upp igen och troligtvis fortsätta studsa flera gånger till. Om någon hoppar upp i luften vet vi att den personen måsta komma ner igen. Men för barnet är allting nytt, och ingenting är förutsägbart.
Efter sitt senaste utvecklingssprång kunde ditt barn förnimma mjuka övergångar av ljud, ljus, smak, lukt och material. Runt vecka 19 (eller mellan vecka 18 och 20) blir barnets förmåga att förstå världen runt omkring sig mycket mer utvecklad och också mer lik vår egen uppfattning. Barnet kommer att experimentera med händelser.
Läs också: 11 tankar vid första barnvagnspromenaden
5. Relationsvärlden
Vecka 26
Börja förstå relationer
Runt vecka 26 kommer ditt barn att visa tecken på ännu ett betydande utvecklingssprång. Om du tittar noga kommer du att se att barnet försöker göra många nya saker. Vare sig barnet kryper eller inte i detta stadium kommer det att ha blivit avsevärt mer rörligt medan det lär sig att samordna rörelserna i armar och ben och resten av kroppen. Genom att bygga på sin kunskap om händelseförlopp är barnet nu kapabelt att börja förstå de många sorters relationer som finns mellan saker och ting som utgör barnets värld. Världen är nu plötsligt en väldigt stor plats i vilken barnet är en mycket liten prick med röstresurser. Någonting som barnet vill ha kan ligga på en hylla högt upp eller utanför sängen, och barnet kan inte åt det på något sätt. Modern kanske går iväg, bara in i nästa rum, men hon kunde lika gärna ha åkt till andra sidan jordklotet, om barnet inte når henne.
6. Kategorivärlden
Vecka 37
Kategoriserar sin omvärld
Ungefär i vecka 37 (eller mellan vecka 36 och 40) kanske du kan lägga märke till att ditt barn försöker företa sig någonting nytt. Du kan till exempel se den lilla krabaten plocka upp något litet från golvet och noggrant studera det mellan tummen och pekfingret. Eller kanske som en blivande liten kock arrangera om maten på sin tallrik genom att testa hur en banan kan klämmas ihop eller hur spenat kan pressas genom fingrarna. Barnet får ett mycket allvarligt ansiktsuttryck och blir helt uppslukat av sina utforskningar. Det är alltså vad det handlar om nu – undersökningar som ska hjälpa den lilla forskaren att börja kategorisera sin värld. Språnget in i en värld av kategorier kommer att påverka alla sinnen – syn, hörsel, lukt, smak och känsel.
7. En värld av ordningsföljder
Vecka 46
Försöker skapa ordning och reda
Du kanske har förundrats över ditt barns lust att förstöra när det tar isär någonting, kasta saker omkring sig och kleta ner allt i sin närhet. Om du är vaken för nyligen utvecklade förmågor hos ditt barn lägger du kanske i vecka 46 ungefär plötsligt märke till att barnet gör saker och ting på rakt motsatt sätt. För första gången kommer barnet att försöka foga samman saker. Från och med nu måste barnet, för att uppnå flera av sina mål, göra saker i en viss följd. Barnet kan exempelvis efter bästa förmåga koncentrera sig på att sikta innan det försöker lägga en kloss på en annan eller trycka ner en pinne i ett hål först efter att ha jämfört hål och pinne.
Läs också: ”Jag skämdes för att jag inte kunde amma”
8. Programvärlden
Vecka 55
En ettåring som kan se mönster
Varje barn första födelsedag är en betydelsefull händelse. Slutet av första året betyder för många föräldrar början på slutet av spädbarnstiden. Din lilla kerub har blivit ett barn som kryper eller till och med kan gå. På många sätt är det naturligtvis fortfarande ett spädbarn. Det har än så länge så mycket att lära om världen – som har blivit en sådan intressant plats att utforska. Kort efter den första födelsedagen, ungefär i vecka 55, kommer ditt barn att ha gått igenom ännu en stor förändring i sin mentala utveckling och vara redo att utforska ”programvärlden”. En uppmärksam förälder ser början till en ny förståelse i barnets sätt att tänka. Program är mönster som av om – då-beslut. Vad som ska hända beror på vad som just har skett, istället för att varje skeende upprepas.
9. Från tillgjordhet till raserianfall
Vecka 64
Ett brett känsloregister
För första gången är ditt barn nu kapabelt att byta de program som det hittills har lärt sig. Och barnet älskar att leka med det. Du kan se hur ditt barn utföra alla slags ”fysiska pajaserier”, lära känna yttervärlden, börja bli duktigare på både språk och annat, imitera andra, spela rollspel med utgångspunkt från vardagslivet, träna på känslouttryck, börja tänka framåt, börja tjata för att få igenom sin vilja, börja dramatisera, börja ”kräva” en röst och börja bli ”aggressivt”.
Läs också: 6 råd om kost till dig som ammar
10. Systemvärlden
Vecka 75
Lär sig skilja på mamma och pappa
Med det tionde utvecklingssprånget, 75 veckor efter det beräknade födelsedatumet, får ditt barn den nya förmågan att uppfatta och hantera ”system”. Barnet börjar förstå att det kan välja hur det vill vara: ärligt, hjälpsamt, försiktigt, tålmodigt etc. Eller, välja att vara raka motsatsen. Från och med nu kan man se barnet utveckla första början till ett samvete genom att hålla fast vid sina värderingar och normer.
När världen av system öppnar sig börjar barnet utveckla idén om sig själv. Som till exempel att barnet upptäcker att det självt äger och kontrollerar sin egen kropp, att barnet självt kan göra och iscensätta och kontrollera saker och ting, att det kan visa vad det vill och själv fatta beslut. Ditt barn börjar nu också förstå att mamma och pappa är olika personer. Ditt barn har också blivit mindre egocentriskt, vilket för med sig alla möjliga konsekvenser. Nu kan barnet till exempel trösta någon.
Ditt barn lär sig snabbt och i ett rasande tempo – det hinner nästan inte ens med all inkommande information. Så nu är det ett perfekt läge för att försäkra sig om att barnet lär sig ett gott uppförande, för det som barnet lär sig i den här åldern ”fastnar” och blir svårt att ändra på senare i livet.
Om boken: Att växa och upptäcka världen
Den har kallats för småbarnsföräldrarnas bibel. Många föräldrar har under åren sökt tröst och stöd i boken ”Att växa och upptäcka världen”. Nu ges boken ut i en ny uppdaterad upplaga där vi får följa bebisens utveckling från hjälplöst spädbarn till en envis ettåring. De holländska författarna Frans X. Plooij och Hetty van de Rijt har skrivit en oumbärlig guide som tar dig igenom de avgörande första tjugo månaderna av ditt barns liv.
Författare: Frans X.Plooij
Läs också: Första tiden med bebis – 6 saker att tänka på