Därför bör gravida och blivande gravida följa fiskråden

Tycker du om fisk i alla dess sorter och är eller planerar att bli gravid? Då ska du hålla koll på Livsmedelsverkets fiskråd för att undvika skadliga och giftiga ämnen som vissa fiskar har.

Barn och unga kvinnor bör se upp med hur många portioner strömming/sill och vildfångad lax från Östersjön de äter, eftersom de riskerar att samtidigt få i sig miljögifterna dioxin och PCB, ämnen som lagras i kroppen och som senare vid graviditet och amning kan skada foster och spädbarn.

Livsmedelsverket rekommenderar alla kvinnor som kan tänkas få barn någon gång i framtiden att inte äta strömming/sill eller vildfångad lax från Östersjön oftare än högst 2-3 gånger per år. Dessa råd gäller även barn och ungdomar.

Mycket hälsofarliga ämnen du som vill bli eller är gravid bör undvika

Dioxin är ett av de giftigaste ämnen som finns. Foster och spädbarn är de mest känsliga för de skadliga effekterna av dioxin. Eftersom både dioxin och PCB lagras i fettvävnaden i kroppen förs de också vidare från mamman till barnet vid graviditet och amning.
Därför ska alla som kan tänkas föda barn se till att få i sig så lite PCB och dioxiner som möjligt. Gifterna kan vid höga halter påverka vårt immunförsvar, centrala nervsystemet och förmågan att få barn.

Livsmedelsverkets kostråd om fisk med höga halter av dioxin och PCB

Höga halter av dioxin och PCB finns främst i fet fisk som vildfångad lax, öring och strömming/sill från hela Östersjön – från Skånes sydkust till norra Bottniska viken, vildfångad lax, öring och sik från Vänern och Vättern, samt röding från Vättern.
Livsmedelsverket råder därför barn, ungdomar och kvinnor som planerar att skaffa barn i framtiden att inte äta de här fiskarna mer än 2-3 gånger per år. Övriga kan äta dessa fiskar max en gång per vecka.

Mer information
Mer information på Livsmedelsverkets webbplats om fisk: nyttigfisk.se

Källa: Livsmedelsverket

Här  kan du läsa mer om kost när du är gravid på Vimedbarn.

/
/
/
/
stats