Gravidhjärna – ett faktiskt fenomen!
gravidhjärna - ett faktiskt fenomen

Gravidhjärna – ett faktiskt fenomen!

Fyra av fem gravida kvinnor upplever svårigheter med att fokusera, inlärning och minnen. Detta visar en studie som presenterats i Medical Journal of Australia.

Barnmorskan Katarina Byström har arbetat med gravida kvinnor i över 20 år och för henne är det ingen nyhet att de har svårigheter med koncentrationen.

– Det kan vara fråga om att komma ihåg tider men också att komma ihåg dagordningen, så det gäller ofta små saker, säger Katarina till Svenska Yle.

Läs också: ”5 myter om graviditeten – har du blivit lurad?”

Sämre kognitiva färdigheter

I studien deltog 709 gravida och 521 icke-gravida kvinnor. Man kunde framför allt se problem med att fokusera i den tredje timestern, det vill säga, under de tre sista månaderna av graviditeten. Till skillnad från de icke-gravida kvinnorna hade de som var gravida sämre kognitiva färdigheter. Det gäller uppmärksamhet, beslutsfattande, förmågan att planera och sifferminnet.

Läs också: ”Varför ska man teckna gravidförsäkring? Experten svarar!”

”Kräv inte för mycket av dig själv”

 Resultatet av studien visar också att det inte är frågan om några grava förändringar. Även om förmågan är nedsatt, presterar gravida inom det normala. Men hur mycket man som gravid glömmer är individuellt och relaterat till stressnivå och de vardagliga prioriteringarna, enligt Katarina Byström.

– Det är viktigt för dem att komma ihåg att de inte ska kräva för mycket av sig själva, menar hon.

Det kan också vara en god idé att informera nära och kära om man upplever problem med att komma ihåg saker och svårigheter med att fokusera.

– Även om det inte handlar om stora saker så kan det göra den gravida stressad och irriterad då man upplever att man inte kommer ihåg saker på samma sätt som tidigare, säger Katarina.

Läs också: ”Så blir du vän med humörsvängningarna under graviditeten”

Gravidhjärna kan hålla i upp till två år

Forskarna är fortfarande osäkra på exakt vad som ligger bakom fenomenet ”gravidhjärna”.

– Det finns studier som visar att den högra hjärnhalvan, alltså den emotionella delen, blir mer aktiv. Det tar då fokus från den vänstra hjärnhalvan, det kognitiva, säger Katarina.

Sömnbrist, stress, humörsvängningar, hormonella förändringar och illamående påverkar också förmågan att vara fokuserad under graviditeten. Man ska komma ihåg att problemen med att fokusera är inte permanenta men att de kan hålla i sig under två års tid där vissa upplever att det förstärks ytterligare under amning.

2 kommentarer till “Gravidhjärna – ett faktiskt fenomen!

  1. Under de tre sista månaderna i graviditeten så tar bebisen järn och allt det viktiga från mamman. Bland annat omega3. ”Bebisen tömmer mamman”. Det har nog de flesta hört att barnet ibland tar mammans skönhet ? Det tar tid att bygga upp nivåerna igen, särskillt om man enbart håller sig till kost. En bra omega3 olja är a och o för att få en bra nivå i kroppen och slippa dessa symptom som att inte komma ihåg, att inte kunna fokusera, deprission m.m. Vissa drabbas mer än andra. En del inte alls. Såklart beroende på hur deras nivåer ser ut före/efter graviditet. En stor förändring, dålig sömn, dåliga nivåer.. ja, det säger ju en del. Hur många har koll på fettsyrorna i blodet egentligen? Inte många tyvärr. Upplever man dessa symptom är det klokt att kolla upp det istället för att tänka att ”det hör till” ?

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

stats