Har föräldraskap med ålder att göra? | Vimedbarn - Topplistor för influencers

Har föräldraskap med ålder att göra?

Eller finns det andra faktorer som är viktigare för hur föräldraskapet utövas och upplevs? Nyligen släpptes boken, ”Unga föräldrar – identitet, möjligheter och utmaningar” där man intervjuar mammor, pappor och deras i dag vuxna barn om sina erfarenheter av att vara ung förälder eller att ha unga föräldrar.

Hur har det unga föräldraskapet påverkat mödrars och fäders identitetsutveckling? Vilka strategier har föräldrarna använt för att hantera utmaningen att få barn tidigt i livet, och hur har omgivningen agerat? Hur har barnen upplevt det att ha unga föräldrar?

Genomgående visar både barnens och föräldrarnas berättelser att frågan om ålder ofta är av underordnad betydelse. I stället är det föreställningar om och förväntningar på kön som är avgörande för hur tonårsföräldraskap ”görs”. Boken lämpar sig för utbildningar inom sociologi, psykologi, socialmedicin, kulturvetenskap, barn- och ungdomsvetenskap och genusvetenskap. Den är också intressant för praktiker inom mödra- och barnhälsovård, på förlossningskliniker, inom socialt arbete och för kuratorer och psykologer.

En av de mest omskrivna unga mammorna som vi känner till är bloggerskan Micah som blev gravid som 14-åring och födde sin dotter vid 15 års ålder. Micahs liv har gått upp och ner och allt skriver hon om i bloggen, läs den HÄR.

Boken ”Unga föräldrar – identitet, möjligheter och utmaningar” kan du köpa HÄR.

Källa: Liber.se

 

3 kommentarer till “Har föräldraskap med ålder att göra?

  1. Ålder är en siffra. Det finns unga 15-åringar och gamla 15-åringar, unga 45-åringar och gamla 45-åringar. Man är inte en bra förälder för att man är 35….

  2. Föräldraskap har absolut inget med åldern att göra. Jag fick själv barn när jag var 17år och min dotters pappa var 21. Vi båda känner att livet med barn är det bästa liv som finns!
    Jag har många gånger upplevt fördomar osv och vill bara upplysa, att istället för att ifråga sätta om åldern påverkar förmågan att vara förälder och många gånger klanka ned yngre så borde man vara mer stöttande. Just detta ifrågasättande gör att yngre känner en press att prestera 100% bättre än en förälder i 30års ålder. Jag har själv känt pressen, jag har alltid behövt jobba och bevisa att jag inte är som de mammor fördomarna är skapta efter. Jag är en toppen mamma och vi borde stötta dem som har de tufft att få ihop föräldrarskapet så de kan känna precis som jag ”jag är en jäklig bra förälder”. Och detta gäller ung som äldre.

  3. Föräldraskap har ingen ålder. Jag är mamma och är 18 år och fick min dotter när jag va 17 och hennes pappa år 28. Det går bra för mig. Det är inte lättar för en mamma som är 30 år med sitt första barn än för en mamma som t.e.x. 16 år lika svårt för alla med sitt första barn..

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

stats