När är barnen redo för att åka kommunalt själva? | Vimedbarn - Topplistor för influencers

När är barnen redo för att åka kommunalt själva?

När är man som förälder beredd att släppa iväg sitt barn ensam på buss eller tåg, att åka kommunalt ensam till eller hem från skolan? Allt är så klart en mognadsfråga på barnet, men tycker du själv att en 6-åring kan åka hem ensam från skolan?

SL skriver på sin hemsida att barn från 6 år betalar om de åker ensamma på buss eller tåg men att barn under 6 år inte får åka själva på grund av säkerhetsskäl. Men skulle du som förälder verkligen känna dig trygg med att släppa iväg ditt barn att åka kommunalt ensam?

Vad finns det för risker?

Flera gånger per år läser man om incidenter där barn blivit avslängda pga obetald biljett, satt sig på fel tåg osv. Trots detta ser man ofta barn som reser själv på tåg och bussar. Vad händer med det nyfikna barnet som med spänning väntar på tunnelbanan och står lite för nära kanten? Eller barnet som villigt följer med någon som lockar med godis?

Dagens fråga lyder, som ni kanske förstår. Skulle du låta ditt barn resa kommunalt själv? Om inte, när skulle du känna dig säker med att släppa iväg barnet ensam?

6 kommentarer till “När är barnen redo för att åka kommunalt själva?

 1. Mitt barn skulle aldrig få åka kommunalt själv innan det var 12 år. Nu är min son bara 3 än så länge så frågan är ju inte aktuell förrän om många år men som det känns så är inte barn redo för det förrän de når tonåren, kanske strax innan.
  När vi var små cyklade vi och gick innan men det känns som det var annorlunda på vår tid.

 2. 12 år är väl lite väl högt.. Beror ju såklart på barnet och vart/hur långt man ska åka men 8-9-10år. att inte få åka själv när man är 11år ju bara löjligt

 3. Jag är livrädd för att behöva släppa iväg mina barn själva men jag vet att en dag måste jag göra det. 6 år känns väldigt tidigt och 12 känns sent. Men det är ju en mognadsprocess. När jag tänker tillbaka på hur gammal jag var första gånge jag åkte själv så var det runt 10 år, men samtidigt var jag då nyinflyttat till stockholm från sundsvall. Mina barn växer ju upp med lokaltrafik tunnelbana på ett annat sätt så det kanske blir lite tidigare. Men jag lovar att jag kommer vara den mamman som sitter gömd bakom en buske eller liknande för att känna mig säker på att inget händer 😉 haha

 4. Jag började åka buss, kort sträcka till skolan sen jag var 7 år.
  Dock var det ingen annan som gjorde, bodde då i en liten by haha.
  Sen flyttade jag till Stockholm, när jag var 12 år, satt jag i en nästan tom tunnelbana vagn. En man men utländskt kommer in, och sätter sig brevid mig av alla ställen. (Det var jag själv och två vuxna andra män i närheten. Mannen som satte sig på sätet brevid mig kollar otroligt intensivt på mig och jag får för mig att han kommer rycka åt sig min väska och springa ut på nästa station. Men istället tafsar han. Han låder sin hand glida in under min rumpa och jag blir otroligt stelt. ( när jag var 9 år blev jag utsatt för sexuellt utnyttjande av min gamla granne) När tåget börjar åka in på en ny station så springer jag allt jag har till den andra änden av vagnen och inser att han är inte nöjd, han förföljer mig! TACK OCH LOV så hinner hann inte ifatt mig på grund av en dagis grupp som skulle på. Men här blev jag igen otroligt skräckslagen. Skulle han åka tillbaka och leta efter mig? (Det var inte ”min” station som jag skulle av på egentligen och behövde åka vidare åt det hållet. Tänk om han väntar på att jag ska komma med nästa tåg?

  Det blev otroligt jobbigt då jag var tvungen att åka den här sträckan varje dag för att komma till skolan. Jag tycker ni föräldrar kan låta era barn åka tillsammans med en kompis, och undivka att åka tunnelbanan på helg kvällar. Iallafall inte ensamma. Sen dess hade jag en pepparsprej i väskan, man måste kunna försvara sig, och fysiskt har inte en 12 åring en chans mot en vuxen man, förutom i mitt fall då jag sprang iväg.

 5. Diskuterade och hade faktiskt ett tjafs med min bästa vän kring just det här ämnet bara här om dagen, då vi inte alls tyckte lika om saken. Själv har jag en dotter som fyller 6 år nu i oktober och vi bor ca 20 minuters busstid ifrån stan och jag skulle i dagsläget inte sätta henne på bussen själv. Möjligtvis när hon är runt 9-10 år, precis som jag var när jag själv åkte buss och spårvagn ensam för första gången. Min kompis tyckte tvärtom och påpekade att hon minsann var 6-7 år när hon åkte själv som liten och att hon kommer låta sin egna dotter göra det när hon kommer till den åldern. Hon var även noga med att påpeka att de handlade om att min dotter inte var lika mogen som hon var vilket jag inte alls tyckte att de hela handlade om.

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

stats