Så kan ni samarbeta under förlossningen

Oavsett om det är partnern eller någon annan stödperson man har valt att ha med under förlossningen så är dennes roll otroligt viktig. Ofta kan det upplevas svårt och läskigt att stå bredvid en födande kvinna och man vet inte varken hur det känns eller hur man kan hjälpa till. Man kommer antagligen inte heller kunna prata så mycket under förlossningens aktiva skede då man behöver koncentrera sig på det kroppsliga arbetet. Partnern är ofta det enda trygga för en födande kvinna i förlossningssalen.

Man skulle kunna använda metaforen att värkarna är som ett stormande hav med vågor som sköljer över om och om igen. Partnern är då en fyr. En trygg fyr som visar vägen framåt, som ska hjälpa till värk för värk, en i taget och vara tryggheten som är lugn och avslappnad. Partnern ska påminna om att andas lugnt, slappna av och att göra kropp tung. Och det ska göras vid varje värk, för det kommer man att behöva påminnas om varje gång.

Läs också: Gravid? 4 tips på roligare helgdryck

Det ni kan vara säkra på, om ni inte har ett planerat kejsarsnitt att se fram emot, är att värkarna kommer och med värkar kommer ofta också pauser emellan där man kan hämta ny energi. En värk varar inte hela tiden, en värk varar mellan 60-90 sekunder och sedan följer ett par minuters återhämtning. Utnyttja tiden väl!

Källa: Lifewithkids.se. Foto: Anna Roström/Life with kids

Gillade du den här texten? På lifewithkids.se kan du och din partner prenumerera på dagliga texter om graviditet och första året som föräldrar. Life with kids har sammanställt ny forskning, riktlinjer från myndigheter, erfarenheter från andra föräldrar, omvärldsbevakning från andra länder och fakta ifrån landets tyngsta källor. Helt osponsrat, opartiskt och reklamfritt. Just nu kan du testa tjänsten gratis i 30 dagar!

/
/
stats