Sova på rygg gravid – barnmorskan svarar
sova pa rygg gravid - barnmorskan svarar

Sova på rygg som gravid? – barnmorskan svarar

Sova på rygg gravid

Det pratas och skrivs en del om att gravida inte rekommenderas att sova på rygg. Det har kommit forskning som har visat att gravida kvinnor kan minska risken för dödfödda barn om de inte sover på rygg. Forskningen som kommer från British Journal of Obestetics and Gynecology visade att det kan medföra risker att sova på rygg efter tredje trimestern. Vad är det som händer med bebisen när man som mamma väljer att sova på rygg? Barnmorskan Eva Barner Öthander svarar på frågor om riskerna med att sova på just rygg som gravid.

– Gravida rekommenderas att inte sova på rygg. Olika studier har visat en ökad dödlighet för barnet i magen. Detta är inget nytt för oss inom mödravård och förlossning. Vad beror det på? – Det finns ett kärl som heter vena cava som kläms ihop mellan livmodern och ryggraden, vilken menas med att barnet kan drabbas av syrebrist. Om den gravida kvinnan skulle vakna på natten och ligger på rygg, vänder hon sig bara på sidan. Oftast brukar den gravida kvinnan inte kunna sova på rygg när magen börjar bli tyngre, efter cirka vecka 28. Det brukar ge sig själv.

Läs också: 5 myter om graviditeten

Hur är det bäst att sova som gravid?

– Vi rekommenderar gravida att sova på vänster sida på grund av fysiologiska orsaker med tanke på hur blodkärlen går till livmodern. Naturligtvis är det viktigt att den blivande mamman får sova men mot slutet av graviditeten brukar kvinnan inte vilja sova på rygg ändå. När trycket från vena cava ökar kan kvinnan känna sig yrslig och vill då automatiskt vända sig på sidan.

3 tips för skönare sömn som gravid

1. Ligg på sidan och bulla upp med en eller två kuddar bakom ryggen i svanken, då minskar risken att du faller över på rygg i sömnen.

2. Lägg en kudde mellan knäna för ett skönt stöd för bäckenet. Det finns även speciella gravidkuddar att köpa som ger bra stöd för hela kroppen.

3. Om du har svullna ben och fötter kan det vara skönt att lägga upp de lite högre på en kudde.

Läs också: Mall till ditt förlossningsbrev

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

stats