Veckans fråga till Anneli Asker – Missbildningar och sjukdomar
Att vänta barn är lagom nervöst för de allra flesta och många oroar sig nog mer än nödvändigt, de flesta graviditeterna går bra. Det vanligaste gravida brukar oroa sig över är ifall det skulle vara något fel på barnet. Men hur vanligt är det att man gör tester för att undersöka detta och hur går man till väga? Detta undrar Sara.
Med tanke på att det medför vissa risker för fostret så hör det inte till vanligheten att man gör tester på fostervattnet, men alternativet finns. Sara känner sig orolig för en graviditet och undrar om man kan och får göra tester för att se om fostret är missbildat eller sjukt.
Anneli svarar:
Det finns undersökningar man kan göra under graviditet för att bedöma fostret. I början av graviditeten finns en undersökning/en statistisk sannolikhetsbedömning som kallas KUB som räknar ut risken för att barnet har kromosomavvikelse. Den är riskfri för graviditeten och i vissa regioner erbjuds man den utan kostnad. Vill man ha en undersökning som ger dig ett besked om fostret har en kromosomavvikelse krävs ett fostervattenprov. Där har du en risk för komplikationer och missfall på ca 1%. Längre fram i graviditeten görs ett rutinultraljud som ser över barnets anatomi och kan upptäcka missbildningar av olika slag. Min rekommendation är dock att du hör av dig till den MVC där du bor, för att få ytterligare guidning i vilka undersökningar du har att välja på. // Mvh Anneli.
Saras fråga hittar du HÄR
Denna och många andra frågor och svar hittar du inne hos Barnmorskan. Ställ gärna dina egna frågor till Anneli om du har frågor eller funderingar gällande din graviditet eller om du planerar att bli gravid men har tankar som du funderar på.
Glöm inte att vid akuta problem eller frågeställningar – kontakta er lokala mottagning.