Ökning av fall med listeriainfektion

Antalet personer som drabbats av listeriainfektion har ökat under de senaste månaderna och mycket tyder på det finns en gemensam okänd smittkälla. Livsmedelsverket vill därför uppmärksamma gravida, äldre och de med nedsatt immunförsvar om vilken mat de bör undvika för att minska risken för infektion.

Risken att smittas av listeria är mycket liten, men sedan oktober 2013 har antalet fall med listeriainfektion som rapporterats till Folkhälsomyndigheten varit fler än förväntat. Under oktober, november och december rapporterades 41 fall som smittats i Sverige vilket kan jämföras med 25 fall samma period 2012.

Gemensam smittkälla

Flera av de smittade har en likartad typ av listeriabakterien vilket talar för att det skulle kunna finnas en gemensam smittkälla. Fallen har framförallt inträffat bland äldre personer och är spridda över landet. Folkhälsomyndigheten har i samarbete med Livsmedelsverket och landets smittskyddsenheter börjat utreda orsaken till ökningen.

Bakterien dör vid upphettning

Listeria är en bakterie som är vanlig i naturen och kan finnas i tarmen hos vissa djurarter. Bakterien kan även förekomma i vissa livsmedel. Det är en tålig bakterie som kan tillväxa i kylskåpstemperatur, den dör snabbt vid upphettning till över 70 grader. Riskprodukter är framförallt livsmedel som inte upphettas till exempel vakuumförpackad rökt och gravad fisk, skivat smörgåspålägg, patéer, kall färdigmat och dessertostar (mögel- och kittostar) särskilt om de är tillverkade av opastöriserad mjölk.

Kan leda till missfall

Människor smittas oftast efter att ha ätit livsmedel som innehållit listeriabakterier. Man blir sjuk någon dag till några veckor efter att man har blivit smittad. Ibland dröjer det ännu längre. Listeriainfektion hos friska ger vanligen inga symptom alls, men kan ge lätt feber och milda magsymtom. Äldre och de med nedsatt immunförsvar till exempel på grund av sjukdom eller medicinering kan drabbas av allvarligare symtom. Infektion hos gravida kan leda till missfall eller ge svår sjukdom hos det nyfödda barnet. Hos dessa riskgrupper kan infektionen orsaka blodförgiftning och hjärnhinneinflammation. Allvarliga sjukdomsfall är dock ovanligt. Färre än hundra fall rapporteras årligen i Sverige. Infektionen kan behandlas med antibiotika.

Källa: Livsmedelsverket

Listeria

Mer om listeria kan du läsa i Matguide för gravida här på Vimedbarn.

/
/
/
stats