Efter förlossningen: 6 saker alla nyblivna mammor borde veta
1. Värkarna kan fortsätta efter förlossningen
Oavsett om du fött med kejsarsnitt eller vaginalt tar det tid för kroppen att läka. När moderkakan kommit ut börjar livmodern att dra ihop sig, vilket kallas eftervärkar. En del nyblivna mammor upplever dessa som väldigt smärtsamma, medan andra knappt märker dem. Värkarna går över av sig själv men det kan vara bra att ha smärtstillande läkemedel hemma som lindrar om det är jobbigt. Forskning visar att eftervärkar ofta känns mer ju fler barn du fött och de är som starkast om du ammar.
2. Bunkra upp med bindor
Den blödningen som uppstår efter såret i livmodern kan vara kraftig, och hålla på i månader. Vanligast är däremot att den försvinner efter 4-6 veckor. Var uppmärksam på smärta i nedre delen av magen i kombination med feber och konstig lukt från blödningen. Det kan det vara tecken på infektion och du bör uppsöka en gynakut.
Läs också: ”7 saker som bara vi som fått barn på sommaren förstår”
3. Det är normalt att gråta efter att ha fött barn
Pappersnäsdukar och kräkhanddukar är inte bara bra till bebisen. Många nyblivna mammor vittnar om ett niagarafall av tårar den första tiden hemma. Tårar av smärta, tårar av lycka, av lättnad, utmattning, av trötthet och stolthet. Ibland gråter du för att du gråtit så mycket. Släpp loss bara, och kom ihåg vad din kropp just varit med om! Känner du däremot att du är mer ledsen än glad, att du får ångest eller känslor av stark skuld och hopplöshet så kan du gå igenom en förlossningsdepression och bör prata med din barnmorska.
4. Att bajsa efter att ha fött barn är skitläskigt
Det kan vara väldigt obehagligt att bajsa första gångerna efter en vaginal förlossning. Särskilt om du fått bristningar och behövt sy i underlivet. Känslan av ”att allt ska ramla ut” är vanlig. Tips för att göra de första toalettbesöken bättre är att ta god tid på dig i badrummet, håll en binda mot underlivet om det känns som trycket är för stort, drick mycket vätska och komplettera med lösande livsmedel som till exempel katrinplommon så det går lättare.
5. Det går inte att planera hur första tiden med bebis kommer vara!
Alla bebisar är olika. Alla förlossningar är olika. Och alla nyblivna föräldrar reagerar olika. Räkna med att det inte går att räkna med att allt blir som ”du tänkt dig”. Släpp alla krav, to-do-listor och föreställningar!
6. Det är nu du ska be om hjälp!
Om det handlar om att få sova ett par timmar när din partner vaggar, att ta in en städfirma eller be sin mamma eller vänner göra matlådor kvittar! Nu är det rätt tid att inkassera alla tjänster. Och vi är säkra på att de flesta blir glada av att få avlasta en nybliven förälder!
Hallå! Är det fler i din vänkrets som ska bli föräldrar? Det finns säkert många nybakade mammor och pappor där ute som just nu befinner sig i bebisbubblan och behöver lite pepp och stöd. Se till att dina gravida kompisar får ta del av detta och följ oss gärna på Facebook