En av tio kvinnor drabbas av endometrios, den dolda kvinnosjukdomen som ger kraftiga menssmärtor och smärtor vid sex. En del kvinnor drabbas även så hårt att de får svårt att bli gravida.
Ungefär var tionde kvinna i barnafödande ålder får endometrios som ger besvär. En dryg tredjedel av alla kvinnor som har svårt att bli med barn har endometrios.
Endometrios uppstår när livmoderslemhinnan finns på andra ställen än insidan av livmodern. Livmoderslemhinnan blöder även när den sitter utanför livmodern, då orsakas en inflammation. En del får inga besvär alls, men det vanligaste är att man får väldigt ont – särskilt när man har mens. Många har ont hela tiden i långa perioder. Sjukdomen går i skov, i vissa perioder har man mindre eller inga besvär alls. Man kan inte bli av med sjukdomen helt.
Symtom vid endometrios
Smärtor under mens är vanligt och en smärta som sitter som ett band över bäckenet och som kan stråla ut i korsryggen eller benen. Man kan också få ont när man kissar och bajsar eller har samlag.
För att behandla endometrios behöver man lindra smärtan genom läkemedel som innehåller olika hormoner samt smärtstillande läkemedel. Ibland kan man behöva opereras.
Misstänker man att man har endometrios ska man kontakta en vårdcentral eller gynekolog.
Därför gör det ont
Endometrioshärdarna reagerar på hormoner i kroppen precis på samma sätt som den vanliga livmoderslemhinnan gör. De växer och fylls med blod, sedan börjar de blöda i samband med mensen. Då härdarna är inkapslade och blodet inte har någonstans att ta vägen får man ont.
Härden fortsätter att växa, då skickar kroppens immunförsvar ämnen som försöker att bryta ned den. Ämnena orsakar då en inflammation som gör att nerverna blir mer känsliga och reagerar med smärtimpulser som i sin tur gör att man får ont.
FAKTA från 1177.se
Vanligast på äggstockar och bukhinna
Det är vanligast att man får endometriosförändringar på bukhinnan nära livmodern eller på ena eller båda äggstockarna. Om man får endometrios på bukhinnan bildas små knappnålshuvudstora knottror, men om det sätter sig på äggstockarna bildas ofta en vätskefylld blåsa, en cysta. Sådana cystor kan bli upp till tio centimeter stora och innehåller slemhinna och gammalt blod. Med tiden blir det en tjock brun-svart smet, cystan kallas därför chokladcysta.
Man kan också få endometrios till exempel på tarmen, i urinblåsans vägg eller i livmoderväggen. Det sistnämnda beror på att slemhinna har trängt in i muskelskiktet i livmoderväggen och kallas adenomyos.
Det är mera ovanligt men förändringar kan också finnas i lungsäcken som omger lungan eller i gamla ärr i bukväggen.
Mer om endometrios kan du läsa om här:
1177.se
endometriosforeningen.com
facebook.com/Medsystrar
Blogg: Daniella Karlsson
Källa: 1177.se 2014-09-11
Så bra att ni tar upp det här! Få vet om sjukdomen fast den är så vanlig, så det är så bra att det uppmärksammas. Det är viktigt att få bra behandling snabbt så det inte går så långt som det gjorde för mig, som har i över 2 år lidit av konstant hemsk smärta varje dag i både ben och mage. Sök tips och hjälp hos Facebookgrupperna för hur ni ska gå tillväga för att få träffa bra läkare och för att bli tagna på allvar!
Denna informationen är så viktig, men det pratas tyvärr väldigt lite om den.Tack!!!!
Såå himla bra information! Det är viktigt att vi sprider den info som finns, så att denna sjukdom blir tagen på allvar