Foglossning som gravid – så lindrar du det
Är du gravid och har smärta tvärs över ländryggen och bäckensmärta när du vänder dig i sängen eller reser sig upp från sittande till stående? Har du svårt att gå? Då kan du ha foglossning. Foglossning betyder att de kraftiga ligament man har mellan korsbenet och bäckenet blir ”sladdriga” på grund av den ökade hormonproduktionen som man får när man är gravid. I vanliga fall är dessa leder mycket stabilla och det finns enbart en svikt i leden kanske rör sig 2,5 grad, men vid graviditet så ökar rörligheten markant.
Bäckenet ska vidga sig
Det är väldigt olika när under graviditeten man får det. En del känner inte av någonting medan andra får det på en gång.
– Det är oftast mer i början på graviditeten när det händer mycket i utveckling av fostret och man har mycket hormonproduktion, sedan kan det lugna sig för att återkomma något i slutet när man är som mest otymplig, säger Inger Blom, leg sjukgymnast, AktivaRe.
Anledningen till att du som gravid får foglossning är för att bäckenet ska kunna vidga sig lite vid förlossningen. Det finns saker du kan göra för att underlätta när du väl fått foglossning.
– Träna på vattengympa kan minska besvären, träna bäckenbotten och de djupa mag-ryggmusklerna som stabiliserar bäckenet, säger Inger.
Läs också: Recension: Gravidkudde – fungerar den egentligen?
10 tips som kan lindra
1. Att alltid belasta bägge benen samtidigt och ej hänga över ett ben i taget.
2. Att gå med lite kortare steg och spänna skinkorna något.
3. Att ej sitta med benen i kors.
4. Att undvika att gå på ojämnt underlag som tex i skogen.
5. Att vid vändning i sängen alltid hålla ihop benen när man skall vända sig.
6. Att alltid rulla över på sidan ta benen utanför sängkanten vid uppresning.
7. Att ha en stor kudde mellan benen när man ligger på sidan även foten skall ha stöd.
8. Att använda bäckenbälte när man går.
9. Smärtlindring med akupunktur.
10. Att träna vattengympa.
”Går över för de flesta”
Efter en graviditet är du känslig i ditt bäcken. Magmusklerna kan ha varit uttänjda, ryggmusklerna trötta och bäckenbotten mycket svag efter förlossningen.
– Det går över för de flesta. När man kommer igång med lite träning igen efter det att man varit på efterkontroll brukar det släppa, säger Inger.
Läs också: Gravid och julbord? Här är maten du kan äta