Gravid och julbord? Här är maten du kan äta | Vimedbarn - Topplistor för influencers

Gravid och julbord? Här är maten du kan äta

Saker du som gravid kan äta

  • Inlagd sill och laxrätter av olika slag innehåller nyttiga fetter och D-vitamin som kan vara särskilt bra så här års när solen inte visar sig så ofta.
  • Julskinka, lutfisk, varma rätter och grönsaksrätter går bra. Håll dock koll på att varm mat verkligen är varm och att kall mat faktiskt är kall, fel temperatur på maten kan vara orsak till att bakterier bildas.
  • Ägg innehåller D-vitamin och är dessutom är en bra källa till viktiga mineraler.
  • Nötter av olika slag är ett bra julgodis. De innehåller nyttigt, fleromättat fett.

Nyttigt och gott

Den traditionella kålen är en av julbordets riktiga vinnare: grönkål, brysselkål och rödkål ger både färg, fibrer och viktiga vitaminer och mineraler. Många av vinterns frukter är dessutom riktigt C-vitaminrika – apelsiner, mandariner och clementiner.

Kolla detta extra noga

Det finns ändå några maträtter du bör vara extra uppmärksam på när du är gravid. Det är till exempel rökt eller gravad fisk, rökt eller torkat kött/korv, kalla röror, patéer och dessertostar. Vakuumförpackad rökt och gravad fisk kan innehålla skadliga halter av bakterien listeria. Dessa produkter bör därför ätas inom en vecka efter förpackningsdagen. Charkprodukter av olika slag som levereras skivade från tillverkare kan också innehålla skadliga halter av bakterien listeria om de har kylförvarats längre än en vecka. Om de skurits upp från hel bit precis innan servering går de däremot bra att äta.

Torkat kött, som till exempel parmaskinka och salami, samt kallrökt och gravat kött kan innehålla parasiten toxoplasma, men risken är mycket liten. Om du gör eget julbord kan du frysa in köttet/parmaskinkan/salamin i tre dygn innan du äter den. Då dör eventuella parasiter.

All ost som hettats upp är ok

Halvmjuka och mjuka mögel- och kittostar gjorda på både opastöriserad och pastöriserad mjölk kan i sällsynta fall innehålla skadliga halter av bakterien listeria. Hårdostar som man kan hyvla gjorda av opastöriserad eller pastöriserad mjölk går däremot bra att äta. Det gäller även bredbara färskostar i tråg och smältost på tub. All ost som har hettats upp, i till exempel gratäng eller sås, är också säker.
Det finns en liten risk att kalla röror och patéer innehåller listeria, särskilt om de har förvarats länge och för varmt. Om du gör eget julbord – välj nytillverkade produkter. Frys in till senare om du inte ska äta maten direkt.

Undvik gärna helt

Strömmingslåda och rullader är populärt på julbordet, men tyvärr innehåller strömming/sill från Östersjön och Bottniska viken höga halter dioxin och PCB. Det finns även några andra fiskar som kan vara bra att inte äta för ofta. Du hittar mer information om dessa fiskar via länken Kostråd för gravida.

Källa: Livsmedelsverket.se

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

stats