Recension: Gravidkudde - funkar den egentligen? | Vimedbarn - Topplistor för influencers
gravidkudde

Recension: Gravidkudde – funkar den egentligen?

bbhugme är framtagen av tre kvinnliga kiropraktiker som valt att specialisera sig på muskel- och skelettbesvär hos barn och gravida. De menar att det framför allt handlar om att vila kroppen rätt och att gravidkudden ska underlätta just det. Den är designad för att anpassa sig till kroppen genom hela graviditeten och ger stöd där man behöver det som mest; runt magen, vid nedre delen av ryggen, bäckenet, knäna och anklarna. Jag som testar fick problem med foglossning redan i början av graviditet och har haft svårigheter att hitta bekväma sitt- och liggställningar som avlastar svanken. Ju större magen blivit desto mer pockande har foglossningen blivit samtidigt som det även är svårare att röra sig fritt i sängen på grund av otympligheten. Jag har hört mycket gott om bbhugme Pregnancy Pillow™ men har samtidigt haft svårt att se vad som skiljer en kudde från en kudde helt enkelt – nu får jag möjlighet att testa!

Svettig dragkamp men fin design

När jag får hem kudden kommer den ihopvikt i en behändig väska som gör att den är lätt att packa med sig på resor – perfekt inför sommarens utflykter och övernattningar med andra ord. Steg ett är att få på själva fodralet på kudden vilket var enklare sagt än gjort för en gravidtrött hjärna. Då kudden, som är 1,5 meter lång, är formbar anpassar den sig lite väl mycket till fodralet och vill inte riktigt hänga med. Efter en liten men svettig dragkramp, lite frustration och assistans från sambon får jag dock på fodralet och kan konstatera att den sitter som en smäck. Överdragstyget är tillverkat i 95% Oeko-Tex certifierad bomull och himmelskt mjuk. Det går även att tvätta i maskin i 40° vilket känns nödvändigt då den antagligen kommer utsättas för en del kroppsvätskor från både stora och små framöver. Den dova färgen (finns fyra färgval, jag föll för Dusty Pink) och den enkla designen gör att kudden känns som en välkommen del i inredningen snarare än ett hjälpmedel under graviditeten. Överdragstyget dras åt med hjälp av silikonringar vilket gör att man kan reglera hårdheten på kudden, du kan packa den hårdare eller låta den flyta ut lite mer beroende på dagsform. Att ringarna gjorda i BPA-fri silikon gör att det inte är något problem att låta den kommande bebisen tugga på dem, något som känns väldigt smart.

Läs också: Sova på rygg som gravid? – barnmorskan svarar

Formar sig perfekt efter kroppen

Själva kudden är fylld med små, antibakteriella ESP-kulor vilket gör att den påminner lite om en saccosäck i strukturen. Kulorna gör att kudden anpassar sig efter kroppens belastning och det är lätt att forma kudden så som man vill ha den. Första natten var det lite bökigt att få till kudden på bästa sätt och den kändes väldigt stor i förhållande till sängen (till min sambos stora förtret) med sina 150 cm och 63 cm i omkrets. Redan natt två kunde jag dock konstatera att kudden hittat sin naturliga plats i sängen. De små kulorna gör att kudden nästan smälter ihop med kroppen och jag märker att det är lättare att få in en rak vinkel på höften (istället för den sluttande vinkeln sjukgymnasten bannat mig för när jag bullat upp med en vanlig kudde mellan knäna). Att kudden är så lång gör det möjligt att forma den utefter hela kroppen – från knäna till magen och även huvudet. Jag märker efter några nätter att jag sover lugnare och vaknar i samma ställning som jag somnade istället för att ha snott runt flera varv i sängen.

Flera användningsområden

Eftersom jag testade kudden under den sommaren fick den följa även på semestern. Eftersom den här sommaren var den hetaste på länge var den allt annat än behaglig för en gravid kvinna. Men jag bullade upp på golvet, framför balkongdörren, med en fläkt framför mig och gravidkudden bakom mig, den fungerar som ett stabilt ryggstöd som samtidigt omsluter kroppen. När hotellets kuddar var allt för hårda fungerade gravidkudden alldeles utmärkt som huvudkudde också. Sedan har jag även märkt av att sambon inte har något emot att använda kudden som ”myskudde” och i och med den fina designen får den gärna ligga framme i soffan.

Dessutom kan jag för första gången på länge ligga på mage genom att knyta ihop ändarna av kudden och forma den som en munk. Magen kan sjunka ner i hålet i mitten samtidigt som resten av kudden formar sig bekvämt runt mig.

Läs också: Därför får du foglossning – och så kan du lindra 

Går att använda även när bebisen kommit

Än så länge har jag ingen bebis att testa funktionerna på men gravidkudden ska även fungera som amningskudde och babynest. Genom att lägga kudden runt dig och knyta ihop ändarna bakom ryggen ska du få ett bra stöd under amning av din bebis vilket gör att du kan slappna av axlarna och ryggen. Genom att tighta till kudden och knyta ihop ändarna ska den även fungera som babynest för den lilla. Funktioner jag är spänd på att testa om några månader – om inte annat är det en bra förhandlingspunkt i relationen om det är okej att lägga en relativt stor summa pengar på en kudde, det är ju faktiskt 3-i-1. Hur ska man kunna argumentera emot den paketeringen?

Läs också: Så mycket behöver bebisar sova

Vad får bbhugme Pregnancy Pillow™ för betyg?

Gravidkudden från bbhugme kan vara en gravid kvinnas bästa vän, eller i varje fall en väldigt värdefull person i kontaktnätet. Den är följsam och formbar för kroppen och går att anpassa efter i princip vilken ställning som helst. Den fungerar utmärkt som stöd för ryggen i sittande/halvsittande läge och gör det möjligt att ligga på mage utan obehag. Det märks, i mitt tycke, att det är tre kvinnor som ligger bakom produkten då den är funktionell på flera olika sätt, barnvänlig (med silikonringarna som kan användas som tuggleksak), använder sig av bra, miljövänliga material och dessutom är estetiskt tilltalande. Grundarna har helt enkelt tänkt på allt.

Om jag ska nämna det mindre bra med den här kudden är det egentligen bara två saker;
Prislappen. Den kostar ungefär 1500 kronor och för de flesta känns det rätt magstarkt för en kudde. Om du lever med någon som tycker att ”en kudde är en kudde” kommer hen säkerligen ha svårt att förstå värdet av just den här kudden. I och med de många användningsområdena borde det dock inte vara helt omöjligt att övertyga även den mest skeptiska partnern.
Storleken. Det här är en kudde som ska kunna avlasta hela din kropp och det innebär att den tar mycket plats. Din partner kommer sannolikt inte älska den här kudden i och med att den kräver sin yta (inkluderat dig som kommer vara fäst vid den) och kanske vilja förpassa den till golvet då och då. Men med det sagt; om du står mellan valet att ha din partner eller gravidkudden som sängkompis resterande månader skulle jag verkligen välja kudden. Den gör betydligt mycket mer för din sömn än den där gnällspiken.

Vill du veta mer om bbhugme?
Besök deras hemsida här ››  
Du kan även kika på deras Youtubekanal här ››

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

stats