Gravida kvinnor diskrimineras i arbetslivet | Vimedbarn - Topplistor för influencers

Gravida kvinnor diskrimineras i arbetslivet

Unga kvinnor blir systematiskt diskriminerade i arbetslivet när de är gravida eller ska vara föräldralediga. Det får allvarliga konsekvenser för deras fortsatta arbetsliv.

Av de anmälningar som DO fick in under 2011 rörde omkring 40 procent  arbetslivet. Av dem handlade ungefär en fjärdedel om diskrimineringsgrunden ”kön”, varav mer än hälften rörde missgynnande i samband graviditet.

Dessutom fick DO in 61 anmälningar som handlade om missgynnande i samband med föräldraledighet enligt föräldraledighetslagen.

Det är både tragiskt och lite förvånande att arbetslivet inte har kommit längre med dessa frågor säger Anders Wilhelmsson på DO.

Löneförhöjningen drogs tillbaka

2011-01-05  Kvinna blev lovad ett lönepåslag vid fortsatt anställning efter provanställningen. Men då företagsledningen fick reda på att kvinnan var gravid drogs lönehöjningen tillbaka. DO stämmer nu företaget till AD för könsdiskriminering och brott mot föräldraledighetslagen.

2011-04-04 Servitrisen sökte jobb och berättade att hon var gravid fick hon nobben av restaurangägaren i Örebro. Nu får hon 50 000 kronor i ersättning för diskriminering.

2011-04-12 Gravid gick miste om chefsjobb. Allt var klappat och klart – chefsjobbet var hennes. Men hon hann bli gravid innan avtalet var underskrivet. Då blev det inget jobb.

2011-09-01 Den gravida kvinnan sökte och fick jobbet som utbildningskoordinator. Graviditeten skulle inte hindra att hon blev provanställd i sex månader. Men när hon kom till jobbet hade företaget ändrat sig, nu skulle hon få en projektanställning som skulle sluta samma månad som hon skulle få barn.

2011-09-14 En kvinna blev lovad jobbet som verksamhetschef. Hon får nu 100 000 kronor därför att hon inte fick jobbet för att hon var gravid. Diskrimineringsombudsmannen som stämde företaget för brott mot diskrimineringslagen och föräldraledighetslagen.

Tyck till! Har du blivit diskriminerad på jobbet eller i skolan? 

Källa: Lag & Avtal, Do.se

1 kommentar till “Gravida kvinnor diskrimineras i arbetslivet

  1. Jag har aldrig diskriminerats.. däremot fick jag en fast anställning på en ny arbetsplats när jag var gravid i 7e månaden! 🙂

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

stats