Höstsjukan | Vimedbarn - Topplistor för influencers

Höstsjukan

Nu när hösten närmar sig så blir sjukdomar bland barn allt vanligare, dels beror det på att vi spenderar mer tid inomhus och således kan barn lättare smitta varandra. Sedan finns det ju vissa sjukdomar som dyker upp på den här tiden av året, höstblåsor till exempel.

Coxsackievirus orsakar blåsor i munnen och ibland även på händer och fötter hos barn. Blåsorna kallas Höstblåsor och är ofarliga och går över på nästan en vecka. Viruset sprids via barnets mun och svalg, näsa och ibland via avföring. När barnet fått Höstblåsor en gång är det oftast immun mot sjukdomen och kommer därför inte få den igen.

Barnet kan uppleva feber och blåsorna uppkommer oftast i mun och svalg men kan även uppkomma runt barnets mun. Blåsor kan också uppkomma på barnets händer och fötter och därav namnet Hand-fot-munsjukan . Ibland kan även blåsorna uppkomma på barnets rumpa.

Smitta och egenvård

Coxsackievirus är ett mycket smittsamt virus och är svårt att undvika. Barnet blir lätt smittat när det kommer i kontakt med andra barn som har Höstblåsor.  Viruset sprids via mun och svalg, näsa och ibland via avföring.  Efter att ditt barn en gång har haft smittan är det immun mot viruset.

Höstblåsor försvinner av sig själv efter en vecka och det krävs ingen behandling av barnets blåsor men för att undvika smitta bör det stanna hemma från förskola eller skola medan blåsorna är kvar.

Blåsorna kan svida och därför kan det vara svårt för vissa barn att äta. För att underlätta för ditt barn att äta kan du ge flytande föda som ljummen eller kall soppa, filmjölk, yoghurt eller glass.

En del barn kan få mycket ont och svåra besvär som behöver lindras med smärtstillande medicin och febernedsättande medicin. Kontakta din husläkare vid behov för råd om medicinering.

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

stats