Kostrådgivning - Dotter som inte vill ha mat hemma? | Vimedbarn - Topplistor för influencers

Kostrådgivning – Dotter som inte vill ha mat hemma?

Fråga: 

Hej. vad gör man med en 21 månaders bestämd liten tjej som inte vill äta annat än pasta, potatis och bröd? Hon smakar inte på något annat, dvs fisk, kyckling eller kött. Är det risk att hon inte får i sig all viktiga ämnen hon behöver? På dagis äter hon säger dem men inte hemma. Barnmat på burk brukar funka men vi vill att hon ska äta ”riktig mat” som på dagis. Hon är även dålig på att dricka vatten eller dricka i största allmänhet och ha jättesvårt med sin mage. Laktulos på 15 ml/dag hjälper knappt för att få igång maskineriet. Kommer hon börja äta någon gång och behöver man vara orolig när hon inte får i sig protein och annat nyttigt. Äter också majsvälling 2 ggr/dag.

Svar:

Hej! Jag tror inte att ni behöver oroa er för att nu ett tag inte kanske får i sig exakt alla näringsämnen i den mängd som rekommenderas. På något konstigt vänster kan barn leva och frodas på de allra konstigaste dieter – jag brukar ta min sambos systerson som exempel som en period endast åt korvbröd med ketchup och rostad lök hemma och ändå mådde och utvecklades precis som han skulle. Om du är orolig kan du gå en extrasväng till er barnmorska och kolla upp hennes vikt- och längdkurva för att se att allt är som det ska. Jättebra att hon äter på dagis iallafall! Kanske kan du lura med ett litet extra mellanmål till dagis som dagisfröknarna kanske kan ge henne strax innan hemgång? Kan vara värt ett försök, men det kanske är så att anledningen till att hon äter är att hon ser sina dagiskompisar äta samma sak på samma gång och då fungerar det kanske inte om hon ska sitta själv där och äta på dagis innan hon ska gå hem om ingen annan gör det.

Men visst kommer hon komma ur den här magvägrarperioden, men det kan vara nog så frustrerande att tvingas vänta och samtidigt brottas med sin oro. Med hennes mage så tänker jag spontant på majsvällingen. Av egen erfarenhet vet jag att det kan göra cement i en liten småbarnsmage. Om det är så att de magproblem du beskriver är att hon är hård i magen, så prova att byta välling. Vägrar hon annan välling än majsvällingen kanske du iallafall kan smyga in hälften eller en tredjedel fullkornsvälling? Annars är det bara tålamod som gäller. Att ni fortsätter att servera henne ”riktig” mat trots att hon inte äter den. Vägrar hon äta, så visa att det är ok. Börjar hon känna obehag i middagssituationen kommer det bara ta ännu längre tid för henne att börja äta hemma. Lek och skratta runt matbordet och skapa en rolig och tillåtande atmosfär. Kommer det inte ner någon mat vid matbordet kan ni fortsätta efter att ni gått från bordet.

Har hon några favoritsysselsättningar hemma som hon kan bli helt uppslukad i, som att ”diska” eller titta på något favoritprogram kan ni exempelvis prova att stå/sitta bredvid och mata henne under tiden. Ni kan också prova att utgå från hennes favoriter och smygande göra dem lite mer näringsriktiga. Om ni inte har nötallergiker i släkten är faktiskt fullkornsbröd gärna långjäst: här hittar du ett lika bra som busenkelt recept med jordnötssmör inte helt illa ur näringssynpunkt. Pasta var ju en annan favorit och där kan ni exempelvis smyga in äggröra och lite creme fraiche blandad med lite ketchup. Potatis var det tredje som gick ner och i potatismos kan ni också smyga ner lite rivna grönsaker, kanske till och med lite tofu eller någon annan rätt smaklös proteinkälla.

Till sist, så prova gärna att låta henne vara med och laga maten. Ibland fungerar det så att de då blir mer nyfikna på att smaka. Detta gäller även för drycker, som hon tydligen har lite svårt för. Låt henne själv få pressa en apelsin till juice eller lägga blåbär i ett vattenglas och se om det väcker nyfikenheten till att smaka. Om det verkar gå bra kan ni fortsätta och utveckla smoothies med olika roliga ingredienser tillsammans. Hör gärna av dig igen om du vill ha mer stöd i denna lika kluriga som viktiga fråga!

Vänliga hälsningar

/Alma – Teresa

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

stats