Nutritionisten Therese Borgelöv: "Därför åt jag kosttillskott under graviditeten" | Vimedbarn - Topplistor för influencers

Nutritionisten Therese Borgelöv: ”Därför åt jag kosttillskott under graviditeten”

Nutritionisten Therese Borgelöv är mamma till Ester och berättar här om vilka kosttillskott hon åt under sin graviditet, ger dig information om tillskott att undvika och berättar om sin barnmatsfilosofi.

Vilka kosttillskott åt du under din graviditet/amning?
Jag valde att fortsätta äta min omega 3 som vanligt men blev mer noga med kvaliteten på oljan. Därför valde jag AlgOmega3 från Helhetshälsa. Jag har ätit omegakapslar i flera år nu och det finns inget värre än att gå och smaka fisk i halsen/munnen hela förmiddagen efter att jag tagit en kapsel till frukost. Att välja omega från alger, och inte fisk, känns mycket fräschare. Olja från fiskrens är inte kvalitet.

Anledningen till att jag äter omega 3 är flera, men just under graviditet och amning bidrar moderns intag av DHA till att ögon och hjärna utvecklas normalt hos foster och spädbarn som ammas.
*Effekten uppnås vid dagligt intag av 200 mg DHA utöver det rekommenderade dagliga intaget.

Förutom omega 3 åt jag D-vitamin som behövs under den mörka halvan av året, samt att det är särskilt viktigt att ha bra D-vitaminnivåer under graviditeten.
Som alla gravida åt jag folsyratillskott och från och med halva graviditeten även ett järntillskott då mina järnnivåer sjönk och jag kände mig trött.

Finns det andra tillskott som kan vara aktuella att använda under graviditet?
Jag hade ett magnesiumtillskott hemma utifall jag kände av att musklerna började krampa, det kan vara ett tecken på låga magnesiumnivåer och i så fall hjälper magnesium mot gravidkramperna. (Vadkramper är inte helt ovanligt under en graviditet). Dock behövde jag bara ta en kapsel vid två tillfällen.
*Magnesium bidrar till normal muskelfunktion.

Var det några tillskott du brukar äta som du slutade med?
Jag brukade äta kreatin eftersom det hjälper till med orken och styrkeutvecklingen när jag styrketränar. Jag slutade med kreatin, inte för att det är skadligt under en graviditet, men för att jag inte satsade på att bli starkare under min graviditet. När det kom till träningen lyssnade jag på kroppen och tränade det som kändes bra utan att på något vis pressa kroppen prestationsmässigt.

Vilka tillskott ska man generellt undvika under graviditet eller amning?
Jag tycker man ska undvika kosttillskott där koffein ingår. Du ska helst inte konsumera mer än 300 mg/dag (600 mg/dag om du inte är gravid) som motsvarar 3 koppar kaffe. Koffein stressar kroppen och det är inte bra för barnet. Du ska heller aldrig äta algtillskott (typ chlorella, spirulina etc.) eftersom de kan innehålla höga halter jod som kan vara olämpligt för fostret. Undvik också alla typer av växtextrakt, då de sällan är testade på ett vetenskapligt sätt och man vet därför många gånger inte om de är skadliga för foster och barn.
Läs mer här på Livsmedelsverkets hemsida.

Finns det några tillskott som du rekommenderar innan graviditeten?
Goda nivåer av folsyra är en förutsättning för att du ska kunna bli gravid och för normal fosterutveckling under de första veckorna. Planerar du att bli gravid ska du gärna börja äta folsyra några månader innan ni ”börjar försöka”.

Hur tänker du kring bra barnmat nu när Ester har hunnit bli 6 månader?
Min ambition och målsättning är att laga egen barnmat till Ester. Då är det viktigt att tänka på järnintaget som ofta täcks med hjälp av köpeprodukter som barngröt och välling där det finns tillsatt järn. För att komplettera hennes kost får jag tänka på att ge henne extra järnrika livsmedel. Jag har gjort en egen barngröt där jag mortlat ner lite järnrikt paltbröd, till det serveras egen aprikospuré som också är rik på järn. I gröten tillsätter jag även lite nyponmjöl som innehåller mycket vitamin C som underlättar järnupptaget. Ett annat tips när man börjar laga barnmat är att tillaga maten i gjutjärnsgryta. I värsta fall har jag även järndroppar hemma som jag kan ge henne om jag vet att det varit snålt i kosten. Uppsatser, essee, avhandling, uppgift, referat https://uppsats.eu
Jag har även ett recept på egen välling jag ser fram emot att få testa när hon blivit lite större. Till vällingen planerar jag att tillsätta en Algomega3 kapsel för att bidra med extra omega 3 till hennes kost.

Kosttillskott & vitaminer för gravida och ammande

Följ Therese på hennes blogg: Träningsbloggen

 

Artikeln är publicerad i samarbete med Helhetshälsa.se.

1 kommentar till “Nutritionisten Therese Borgelöv: ”Därför åt jag kosttillskott under graviditeten”

  1. Jag är forskare inom födan chlorella pyrenoidosa som jag införde till Sverige under 1990-talet och har sedan dess skrivit en bok om Chlorella, vars innehåll är helt baserat på vetenskaplig och medicinsk behandling och vård med nvndandet av algen chlorella pyrenoidosa. Bland annat har man utfört tester och behovet hos kvinnor som önskar graviditet och som är gravida.
    Det visar helt klart på den positiva betydelsen av att i stället äta chlorella både före, under tiden av och efter graviditet både för den gravida kvinnan och fostret!
    Jag har lärt mig mycket och noggrant om chlorella pyrenoidosa som jag arbetat med under 26 år!
    Det är fördelaktigt och därtill nödvändigt att avgifta kroppen och tillföra den en naturlig och fullständig, närande föda för alla och inte minst viktigt till gravida kvinnor. Det rvad chlorella pyrenoidosa kan göra!

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

stats