Plötslig spädbarnsdöd - då ökar risken | Vimedbarn - Topplistor för influencers

Plötslig spädbarnsdöd – då ökar risken

Plötslig spädbarnsdöd är den främsta dödsorsaken bland spädbarn, i vår kommer nya rön från Socialstyrelsen där ett gäller samsovning tillsammans med förälder.

Nyligen publicerades en amerikansk studie som visar att barn som sover tillsammans med sina mammor ammar längre, i snitt upp till två månader längre än de barn som tillhörde gruppen som bara ibland sov tillsammans med sin mamma.

Minska riskfaktorerna

Att ett barn ammas så långt det är möjligt är bra för barnet. Risken för plötslig spädbarnsdöd ökar dock om barnet sover tillsammans med sina föräldrar. Därför bör man lägga ner barnet i sin säng när det har ammat färdigt.

– Plötslig spädbarnsdöd är fortfarande den främsta dödsorsaken bland spädbarn. Så länge vi inte har något enkelt test som kan visa vilka barn som är i riskzonen är det därför viktigt att minska de riskfaktorer vi känner till, säger Miriam Katz-Salamon vid andningsenheten på Karolinska Universitetssjukhuset till SVT Vetenskap.

Socialstyrelsen har sedan 2006 råd för att minska risken för plötslig spädbarnsdöd. I vår kommer Socialstyrelsen gå ut med nya råd som kompletterar listan nedan med att till exempel inte sova i samma säng som spädbarn upp till tre månader.

Socialstyrelsens råd – så minskar du risken för plötslig spädbarns död

  • Låt barnet sova på rygg
  • Avstå från att röka
  • Amma om det är möjligt
  • Se till att barnet är lagom varmt och kan röra sig

Vill du dela med dig?

Har du förlorat ett barn i plötslig spädbarnsdöd och vill dela med dig till andra? Skriv till oss och berätta på [email protected].

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

stats