RS-viruset orsakar årligen epedemier under vinter och tidig vår. Nu uppmanar läkare till att hålla spädbarn hemma, skriver Skaraborgs Läns Tidning.
RS-virus orsakar årliga epidemier under vinter och tidig vår och smittar vid nära kontakt, till exempel inom familjen eller på förskola. Spädbarn smittas ofta av äldre syskon. Alla barn drabbas någon gång under sina första levnadsår. Nu uppmanar barnläkaren Maartje Wijers till att hålla bebisar hemma om det är möjligt, skriver Skaraborgs Läns Tidning.
Det går att minska risken för att bli smittad genom att vara extra försiktig. Du och barnet kan förebygga smittspridning på flera sätt. Tvätta händerna ofta och använd gärna handsprit efteråt. Nys och hosta i armvecket, inte rakt ut eller i handen. Mycket folk innebär alltid en ökad risk för smittspridning. Under den värsta förkylningstiden bör bebisar under tre månader i den mån det går undvika stora folksamlingar där baciller lätt sprids.
Så kan RS-virus smitta:
- Direktkontakt, om du eller barnet tar en sjuk person i handen.
- Genom föremål som en sjuk person har tagit i eller hostat på, eller leksaker och nappar som sjuka barn haft i munnen, så kallad indirekt kontakt. RS-viruset kan överleva i flera timmar på leksaker, handtag och kläder.
- Droppsmitta. När en sjuk person nyser eller hostar bildas ett moln av små droppar med viruset. Dropparna faller ner på ytor eller föremål och därifrån kan viruset spridas vidare. Du kan också smittas direkt genom att en sjuk person nyser på dig.
Symtom på allvarlig sjukdom
Rosslande snabb andning, blekhet och slöhet kan vara tecken på att sjukdomen har blivit allvarlig. Om barnets allmäntillstånd blir så påverkat av hostattackerna att det blir slappt, blekt och orkeslöst är det ett varningstecken.
Läs också: Skydda din bebis mot förkylning
Behandling av RS-virus hos barn
Om infektionen är mild behövs ingen särskild behandling. Det är främst spädbarn som behöver vårdas på sjukhus på grund av allvarlig RS-infektion. På sjukhuset får barnet hjälp med att få bort slem från luftvägarna och att få i sig tillräckligt med vätska och näring. Ofta ges behandling med syrgas och någon gång behövs respiratorvård.
Läs mer om RS-virus på Vårdguiden.se