7 myter om barnmat - här får du veta sanningen! | Vimedbarn - Topplistor för influencers

7 myter om barnmat – här får du veta sanningen!

Har du också hört att barnmat innehåller konserveringsmedel eller att näringsvärdena i burken är lägre än om du lagar maten själv? Självklart är det inte så. Här kan du läsa mer kring de regler som gäller kring barnmat och sanningen bakom myterna.

Vill du veta mer? Kontakta oss eller gå med i Semperklubben.

Myter om barnmat på film

Se alla filmklippen om barnmatsmyterna, vällingstunderna och grötglada barn här i Sempers egna Semper-TV.

Hur kan barnmat hålla så länge om det inte innehåller konserveringsmedel?

Barnmat får enligt lag inte innehålla några konserveringsmedel. Eftersom maten hettas upp och burken försluts i värme behövs det inte heller. Maten konserveras helt enkelt enligt gamla metoder och håller väldigt länge utan tillsatser.

Alla livsmedel som säljs till barn under 3 år är enligt lag fria från konserveringsmedel färgämnen och sötningsmedel. På Semper väljer vi att inte heller tillsätta aromer.

Varför är det så lite kött i barnmatsburken- är det för att göra produkten billigare?

För mycket protein kan faktiskt vara skadligt för små barns njurar. Därför skapas recepten med tanke på barnets totala meny för hela dagen. I den menyn ingår både gröt, välling, mat och mellanmål. Proteinhalten i barnmatsburkarna är därmed avpassad till det dagliga behovet för barnet- och inte för en tallriksmodell som är anpassad till vuxna.

[youtube width=”480″ height=”270″]https://www.youtube.com/watch?v=_cUeTB1L8nU&list=UUP_03MmtBTmjzFAXoRLF8lg[/youtube] Se fler filmer HÄR.

Det är väl alltid bättre att göra sin egen barnmat- då vet man ju vad den innehåller?

Visst kan man göra sin egen barnmat. Men man ska vara medveten om att de råvaror man själv kan köpa lyder under helt andra regler än de råvaror vi använder till barnmat.

Exempelvis är gränsen för bekämpningsmedelsrester i butikens jordgubbar ca 1000 ggr högre än jordgubbar vi kan använda i barnmat.

Eftersom kraven på låga halter av bekämpningsmedelsrester och mögelgifter är mycket stränga är det en ytterst liten del av råvarorna i världen som får användas i tillverkning av barnmat.

[youtube width=”480″ height=”270″]https://www.youtube.com/watch?v=uauBVDP2G7M&list=PLTq2y_W-Nj9Oi6ByZa9JSUafY20gBqlxH[/youtube] Se fler filmer HÄR.

Jag ger inte mitt barn något jag inte kan tänka mig att äta själv- och barnmat smakar ingenting!

Självklart ska man inte mata sitt barn med något man tycker känns fel- det är en bra princip. Däremot ska man inte vara rädd att smaka på barnmaten. Den stora skillnaden mellan barnmat och hemlagat är att barnmat för de minsta inte innehåller salt eller buljong. Många vuxna kan tycka att barnmaten är smaklös- men så är det för att barnets njurar inte ska utsättas för onödiga påfrestningar. Vill man krydda lite ytterligare går det jättebra att addera örter eller exempelvis vitlök.

Är vällingen skälet till att vi har många glutenallergiker i Sverige?

Sempers välling för barn 6-8 månader innehåller inget vetemjöl- vilket innebär att det inte finns någon anledning att tro att vällingen är orsaken till allergi.

Dessutom rekommenderas (enligt nordiska näringsrekommendationer) att man introducerar gluten i små mängder redan under amningen – och detta kan man göra med gröt från 4 månaders ålder.

Inte konstigt att barn älskar välling- det ger ju en ordentlig sockerkick.

Välling innehåller inget tillsatt socker, utan består av mjölk, grädde, spannmål och tillsatta mineraler och vitaminer. Det socker som finns i välling är mjölksocker som finns naturligt i alla mjölkprodukter.

I Sempers vällingar ingår maltodextrin som är en kolhydratkälla från majs. Ingrediensen används för att ge en bra balans av kolhydrat, protein och fett – och passar bra i barnmat då den är lätt för magen att bearbeta. Maltodextrin är inte tillsatt för att ge vällingen en söt smak.

Välling finns ju bara i Sverige- alltså är det inget barnen behöver.

Självklart är välling inte livsnödvändigt och man kan både som barn och vuxen få i sig samma näringsämnen från andra livsmedel. Däremot finns en stor del av barnets dagsbehov av energi i en portion välling- och många barn tycker det är gott.

Hur kan välling vara näringsrikt- det består väl bara av vatten och mjöl
Nej välling innehåller både cerealier (ofta havre), mjölk, grädde, olja och viktiga vitaminer och mineraler. Sempers välling har en hög andel omättat fett samt innehåller järn, kalcium och jod för barnets utveckling.

BARNMATSKVALITÉT- för barnens bästa:

Ibland läser man larmrapporter om oönskade ämnen i barnmat. Då kan det vara bra att veta att barnmat lyder under en helt egen lagstiftning – för att skydda det lilla barnets kropp och organ.
Lagstiftningen för industritillverkad barnmat är långt mycket strängare än de regler som tillämpas för övriga livsmedel och begränsar exempelvis halter av bekämpningsmedel.

Gränsvärdena för halten av bekämpningsmedel, mögelgifter och tungmetaller i barnmat är upp till 1000 ggr lägre än i de råvaror vi köper i butiken.
Av all den havre som odlas får enbart 6 % användas till barnmat- och därför köper vi skördarna från de områden som har absolut lägst halt kadmium i jorden och odlas under mycket hårda villkor.

Den stränga lagstiftningen kring barnmat gör det ibland svårt för oss leverantörer att hitta råvaror, t.ex. jordgubbar, av rätt kvalitet. Men det är det värt- eftersom det är viktigast att barnen får bästa tänkbara början i livet.

Har du fler frågor om barn och mat?
Kontakta oss via Facebook eller [email protected].

Artikeln är publicerad i samarbete med Semper.

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

stats