Därför ska du inte röka när du är gravid | Vimedbarn - Topplistor för influencers

Därför ska du inte röka när du är gravid

Rökning är inte bra för någon men för den som är gravid är det extra viktigt att fimpa cigaretten. Kolmonoxiden som finns i cigarettröken gör att blodets syreupptagningsförmåga försämras hos den som röker. Om rökaren är gravid får fostret också i sig kolmonoxid.

Fostrets blod tar upp dubbelt så mycket kolmonoxid som mammans och gasen stannar dessutom kvar längre hos fostret. Kolmonoxid ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar på lång sikt.

Vattenpipsrökning i fem minuter ger fyrdubbelt mer kolmonoxid i blodet jämfört med cigarrettrökning. Att utsättas för kolmonoxid under graviditeten kan skada fostret och antas vara en orsak till låg födelsevikt och andningsbesvär vid födseln.

Rökning ökar risken för:
• att fostret växer dåligt.
• missfall.
• för tidig förlossning.
• moderkaksavlossning.
• plötslig spädbarnsdöd.

Vattenpipsrökning ökar risken för:
• låg födelsevikt.
• låga Apgar-poäng och andningsbesvär vid födseln.

Snusning ökar risken för:
• för tidig förlossning.
• att fostret dör i livmodern.

Hur mycket du röker/snusar står i direkt proportion till riskerna för fostret. Så fort du slutar kommer det fostret till godo.

Fler tips till dig som vill sluta röka:

 • Ät på regelbundna tider. Tre mål mat om dagen + mellanmål, frukt.
 • Att ta regelbundna, dagliga promenader eller utöva andra fysiska aktiviteter underlättar vid abstinensbesvär.
 • Drick vatten ofta.
 • Fokusera tanken på vinsterna med att bli tobaksfri.
 • Belöna dig själv med till exempel massage, ett klädesplagg, ansiktsvård, fotvård, en resa, eller med något annat som du skulle uppskatta.

Här på Vårdguiden hittar du adress och telefonnummer till en barnmorskemottagning, kontakta dem och se till att du får hjälp med att sluta röka eller snusa redan nu.

Läs också: Rökning när du är gravid
Följ din graviditet – vecka för vecka i vår graviditetskalender: Gravid vecka för vecka

Källa: Vårdguiden 2013-10-14

TYCK TILL
Röker/rökte du under graviditeten? Kan du inte sluta? Tyck till nedan.

2 kommentarer till “Därför ska du inte röka när du är gravid

 1. Jag hade jätte problem med att sluta röka, och (tyvärr) rökte hela vägen igenom min första graviditet. Lyckligtvis klarade sig barnet helt utan skador! Vid min andra graviditet gav jag mig fan på att klara det, och lyckas till slut klara av det tack vare Zyban – ett bevisat läkemedel som verkligen fungerar. jag beställde det ifrån http://www.apo101.net – men finns även att köpas på apoteket. Lycka till!

 2. Jag har rökt i 15 år när jag blev gravid första gången för 3 år sedan.
  Jag försökte självklart sluta röka direkt, och provade alla tänkbara metoder, nikotinplåster, nikotintuggummi, tabletter, pastiller och även hypnos men ingenting hjälpte mig att hålla mig ifrån ciggen i mer än 12 timmar. Jag var riktigt beroende och älskade mina cigaretter (Marlboro). Jag besökte säkert 5 olika läkare för att få hjälp med mitt nikotinberoende. Till slut fick jag ett tips av en kompis att prova en e-cigarett, som jag ska erkänna att jag var väldigt skeptisk emot. Men jag beställde en ifrån ecocig.se och tro det eller ej, men jag slutade röka samma dag som jag fick hem den.

  Så nu berättar jag för alla mina vänner hur lätt det var att sluta röka med en e-cigg. Jag använde självklart en e-cigg med e-juice utan nikotin men nu när jag inte är gravid längre så använder jag e-juice med lite nikotin i.

  Det finns massor av sidor som säljer e-cigaretter men jag fastnade för ecocig som är verkar vara de mest seriösa i Sverige. Dom har till och med en egen läkare som är Specialistläkare på Karolinska sjukhuset i Stockholm som man kan ringa och prata med, vilket jag självklart gjorde och fick riktigt goda råd.

  Jag var ju självklart orolig innan jag började med e-ciggen men det jag kom ihåg mest av mitt samtal med ecocig´s läkare och även min egen vårdcentral var att om du ska välja mellan en riktig cigarett som innehåller tusentals med gifter och en e-cigarett utan nikotin så är valet inte ett dugg svårt vilken produkt man ska välja.

  Självklart är det ju bättre att sluta helt men för dom som jag som verkligen inte klarar av att sluta så är e-ciggen ett helt klart bättre alternativ.

  Jag är så lycklig nu och som sagt helt rökfri.

  Puss.
  Sara Karlsson

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

stats