Rökning när du är gravid | Vimedbarn - Topplistor för influencers

Rökning när du är gravid

Att tobak är farligt vet alla, rökning under graviditeten påverkar fostret som får i sig många skadliga ämnen. Risker med rökning när du är gravid är bland annat att fostret växer för dåligt eller till och med dör.

Att sluta röka när man är beroende är inte lätt men idag finns det mycket hjälp att tillgå för den som verkligen vill sluta röka. Röker eller snusar du under graviditeten får du i dig många skadliga ämnen. Dessa ämnen tas upp av ditt blod som når fostret via moderkakan och navelsträngen.

Av vissa ämnen får ditt foster i sig större mängder, av exempelvis kolmonoxid och nikotin, än du själv.

Om du har tänkt sluta röka eller snusa, så är det bra att göra det när du är gravid. När du röker eller snusar får du i dig många skadliga ämnen som tas upp av blodet och når fostret via moderkakan och navelsträngen. De flesta av tobaksrökens ämnen passerar fritt över till fostret. Nikotinet, som även finns i snus, gör att blodflödet i livmodern och moderkakan minskar och fostret får mindre syre och näring.

Snus är inte ett alternativ till rökning under graviditeten

Många tror att snusning skulle vara mindre farligt än rökning under graviditeten men det stämmer inte. Forskning visar att snus inte är ett alternativ till rökning för en gravid kvinna. Anledningen till det är att snusning ofta ger ett högre nikotinberoende och att fostret då utsätts för en mer kontinuerlig tillförsel av nikotin, detta beror i sin tur på att snus sitter längre inne i munnen än vad det tar att röka en cigarett.

Läs också: Därför ska du sluta röka när du är gravid
Följ din graviditet – vecka för vecka i vår graviditetskalender: Gravid vecka för vecka

TYCK TILL
Röker/rökte du under graviditeten? Kan du inte sluta? Röker du inte, vad tycker du om rökning under graviditeten? Tyck till nedan.

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

stats