Emily vill bryta tabut kring missfall | Vimedbarn - Topplistor för influencers

Emily vill bryta tabut kring missfall

”Spola ner fostret i toaletten”

När förskolläraren och tvåbarnsmamman Emily upptäckte en blödning i graviditetsvecka elva ringde hon till sjukvårdsupplysningen för att få hjälp och stöd. Chockerande nog blev hon ombedd att bara sköta det hela hemma. ” Om det är ett missfall kommer du märka det”, var svaret hon fick. Vidare fick Emily instruktioner om att åka in till sjukhuset om hon inte längre klarade av att stå eller gå, eller om hon blödde igenom en binda på en timme. Enligt sjukvådsupplysningen berodde deras svar på att köerna inne på gynakuten ändå är så långa att de inte hade möjlightet att undersöka henne där.Emily undrade vad hon skulle göra om det visade sig att blödningen var ett missfall. ” Då kan du spola ner det i toaletten”, fick hon till svar.

Läs också: Paula Uribe vill få fler att prata om missfall och abort”

Höll på att förblöda

– Jag tyckte det kändes helt absurt och började ringa runt till olika privata gynmottagningar för att dagen efter få tid till ett vaginalt ultraljud.

Det konstaterades då att Emily råkat ut för en ”missed abortion” vilket innebär att det inte blir något missfall direkt när fostret dör, utan att det ligger kvar ett tag i livmodern innan det stöts ut. Hon skickades hem med läkemedlet cytotek för att hjälpa kroppen att stöta ut fostret, men tabletterna gjorde att hon började blöda okontrollerat. Det slutade med en ambulansfärd och akut skrapning på sjukhus eftersom hon höll på att förblöda.

– När jag väl fick vård tycker jag att jag blev väl bemött men råden som ges till gravida, blödande kvinnor tycker jag är under all kritik.

Läs också: Mensvärk när du är gravid?

Startade ett instagramkonto

– Det saknas ett forum för att prata om, och informera om missfall. Trots att en av sex graviditeter slutar i missfall. Det är fortfarande en tabubelagd fråga och många kvinnor känner skam. Det är gamla normer som hänger kvar. För bara några generationer sedan var till och med mens tabu. Det tar flera generationer att bryta starka normer. Det är därför jag har valt att starta ett instagramkonto @missfallräknas där vi kan diskutera och dela historier om missfall.

Responsen Emily har fått är enorm!

– Kvinnor delar alla möjliga hemska berättelser om uselt bemötande och psykiskt och fysiskt lidande i samband med sina missfall. Innan jag själv drabbades hade jag ingen aning om att det såg ut såhär. Det finns ett glapp i vården och nu är det dags att ta tag i det.

Följ gärna #missfallräknas och Emilys instagramkonto: @missfallräknas

2 kommentarer till “Emily vill bryta tabut kring missfall

  1. Jag var med om precis samma sak för exakt en månad sen. I vecka elva fick jag kraftiga kramper i magen, kontaktade 1177 som sa att det nog var missfall men att jag skulle ”vänta ut det” hemma. Jag valde dock att åka till akuten ändå där de konstaterade att ”fostret var dött och skulle komma ut av sig själv”. Det var en fruktansvärd resa hem från SöS och vidriga dagar som följde med kraftiga blödningar och kramper/värkar.

    Skriver om hela resan i bloggen för att, precis som du belysa, sudda bort tabu och berätta om allt som händer kring ett missfall. Hormoner, känslor, kontakten med vården etc.

    Ingen pratar nånsin lm missfall men det är f**n på tiden nu!

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

stats