Gravid vecka 15
Gravid vecka 15 - allt om din graviditet på Vimedbarn.se

Gravid vecka 15

Gravid vecka 15 - så utvecklas barnet

Din lilla bebis kan nu suga på fingrarna. Huden är fortfarande mycket tunn. Barnet börjar lagra kalcium för att utveckla skelettet. Fostret har i princip formats färdigt. Även ansiktet är klart och tydligt, men öronen utvecklas fortfarande lite. Barnet kan hicka. Om du känner fosterrörelser nu kan det kännas som regelbundna tickningar i magen som pågår i några minuter. Det är dock vanligt och inget konstigt om man inte känner fosterrörelser i vecka 15. Läs också: "Bebisens rörelser i magen vecka för vecka - 5 klipp du måste se!"

Så påverkas mamman av graviditeten

Eftersom fostret lagrar kalcium kan du under den här perioden bli sugen på mjölk. Drick gärna mjölk både nu och senare. Hjärtkapaciteten ökar för att klara syretillförseln till både dig och fostret. Fram till och med vecka 32 kommer hjärtats kapacitet att öka med 30 - 50 procent. De flesta har nu vuxit så mycket att kläderna börjar bli för trånga. De flesta kvinnor pendlar under den här tiden av känslor mellan lycka och förtvivlan. Reaktionerna kan vara häftiga, ungefär som tonårstidens humörsvängningar. Tankar och fantasier om barnet är vanliga. Många drömmer mycket nattetid och minns ofta drömmarna bättre än annars. Det är inte ovanligt att man blir mer skrockfull än vanligt och känner behov av att besvärja och gardera sig för att något går galet. Läs också: "SÅ blir du vän med humörsvängningarna under graviditeten"

Varit gravid tidigare?

Många kvinnor som har barn tidigare tycker att de ägnar barnet i magen för lite uppmärksamhet, vilket skapar skuldkänslor. Det är naturligt att inte vara lika uppfylld av sin graviditet när det samtidigt finns äldre barn att ta hand om. Njut när du kan och hinner.

Att tänka på för en blivande pappa eller partner

Stundtals kan det vara besvärligt att leva med en gravid kvinna. Humörsvängningarna kan periodvis vara stora. Ena stunden kan hon vara hur glad som helst, nästa stund kan allt vara botten. Eftersom du står närmast kan du få klä skott för en del av hennes nedstämdhet. Du kan påverkas av detta och själv bli både ledsen, arg och frustrerad och undra hur det här ska gå. Försök att inte låta det påverka er relation allt för mycket.

Vårda relationen under graviditeten

Under graviditeten kommer ni båda mer eller mindre att genomgå en psykologisk utveckling där nästan alla relationer mer eller mindre förändras. Utveckling sker av relationen till er själva, till varandra, till era egna föräldrar, eventuellt tidigare barn och även till andra närstående. Man bearbetar sin situation i tankar, drömmar och handlingar. Dolda och öppna konflikter kan behöva bearbetas. I parrelationen kan nya beteendemönster tvingas fram. Nu om inte förr ska ni träna er i kompromissandets konst. Förmågan att arbeta sig igenom svårigheter är mycket stor under graviditeten, allt arbete som utförs under denna tid gör att ni står bättre rustade inför det som väntar. Ta er tid för varandra och våga prata med varandra om hur ni känner och tänker. Läs också: Gravid vecka 14 och Gravid vecka 16

Tyck till om graviditeten

Skriv och berätta för andra gravida om just din graviditet, hur du mår och dina tankar, under vecka 15 i kommentarsfältet här nedanför. Glöm inte att länka till din blogg eller ditt instagramkonto här nedanför om du har något så att fler kan följa din gravidresa! Källa: 1177 Vårdguiden

3 kommentarer till “Gravid vecka 15

  1. tiden just nu är helt underbar. natten som var till i söndag, så vaknade jag av en ordentlig knuff nere i magen. jag blev så chockad och visste inte vad jag skulle göra, men det var en knuff direkt på kissblåsan så det var bara att springa iväg på toa kl. 3 på natten haha! men allt är annars helt perfekt 🙂

  2. Jag blev sugen på salta pinnar! De hjälpte mig på två sätt; dels för att de stillade mitt ENORMA saltsug och samt att de hjälpte mot illamåendet varje morgon 🙂
    Jag knaprade i mig en påse salta pinnar på tre dagar och om jag inte hade dem att knapra på så var jag fast inne på toaletten.. De hjälpte mig att kunna jobba ordentligt 😉 Hett tips med andra ord!

  3. graviditeten har varit bra när d kommer till det fysiska, men det psykiska har varit desto jobbigare. känner mej väldigt nere och inte tillfreds över huvudtaget. bråkar med min man varje dag och jag undrar verkligen hur det ska gå i vårat äktenskap och relationen med vårat barn. jag känner mej ensam och undrar om det finns någon mer som har/ har haft det såhär?

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

stats