Häng med oss #LOPPIVIMEDBARN

Gravid vecka 16

Gravid vecka 16 – Några få gravida kan börja känna sparkar nu, för andra kan det dröja flera veckor till. Här får du veta hur du känner igen en spark.

Annons

Barnet

Fostret är nu en liten minibebis som du skulle kunna hålla i en hand. Navelsträngens fäste flyttar ned på barnets mage för att hamna på rätt plats. Fingrar och tår är tydliga. Barnet är cirka 11 centimeter och väger cirka 80 gram.

Mamma

Några få kvinnor, framför allt omföderskor börjar känna sparkar redan nu, men det kan också dröja flera veckor till. De känns som ett sprattlande grodyngel och kan lätt blandas ihop med gaser och tarmrörelser. Stanna upp och känn efter och lär känna barnets rörelser. De blir mer och mer tydliga. Din kropp fortsätter växa och midjan försvinner mer och mer. Ditt hjärta pumpar runt en större blodmängd än vanligt vilket kan göra att du lätt blir andfådd.

Halsbränna

En del gravida kan få halsbränna. Många känner en brännande känsla i bröstet och får sura uppstötningar. Undvik större måltider och mycket dryck sent på kvällen, undvik starkt kryddad mat och fet mat. Sluta röka och avstå från alkohol om du inte gjort det redan. Försök undvika stress. Ät på regelbundna tider och lägg gärna in något mellanmål. Se över ditt kaffe- och tedrickande. Om du fortfarande känner dig besvärad finns läkemedel receptfritt på apoteket. Fråga apotekspersonalen eller din barnmorska om råd.

Pappa/partner

Känns det fortfarande overkligt? Prata med barnet genom magen och försök skapa dig en bild av hur barnet kommer att se ut. Ett bra sätt att börja forma ditt föräldraskap är att läsa på, prata med din egen pappa eller andra vänner som har barn.
Hos barnmorskan/kontroller

Ultraljud

Vid det här laget har ni säkert fått en kallelse till ultraljud. Undersökningen görs i graviditetsvecka 17-20 på den ultraljudsmottagning som du har valt. Undersökningen är den vanligaste formen av fosterdiagnostik och är givetvis frivillig. Med ultraljud kan man beräkna barnets storlek och utifrån det fastställa tiden för förlossningen. Man tittar även efter om det är ett eller fler barn, var moderkakan sitter och om det finns allvarliga missbildningar. Du och din partner får möjlighet att se barnet på en bildskärm. Ni kanske ser armar, ben, ryggraden och hur hjärtat slår. Det är spännande och många tycker att barnet blir mer verkligt.

Tvillingar

Om du väntar tvillingar eller trillingar får du reda på det under ultraljudet. Det kan kännas omtumlande, både glädje och rädsla om vartannat. Prata med din omgivning om känslorna. Det finns olika stödgrupper och föreningar om du känner behov. Prata med din barnmorska.

Läs också: Gravid vecka 15 och Gravid vecka 17

Din graviditet – skriv och berätta

Hur upplever du din graviditet under vecka 17? Berätta för andra gravid i vårt kommentarsfält nedan.

Källa: 1177 Vårdguiden 2013-09-04


0

Kommentarer
vimedbarn

Ganesha Svara
Är gravid för första gången och har redan börjat känna "buffar" och ett sprattlande/fladder i magen sedan ca 2 veckor tillbaka :) Känns spännande innan man får känna riktigt tydliga sparkar!
paulinan89
Paulina Svara
Inga sparkar än, knappast någon mage heller. Ganska lugn vecka, energin hade kommit tillbaka. Dock var det kring denna vecka jag kände mig som mest uttråkad och less på graviditeten, fokuserade på allt man INTE fick göra. Det är precis här innan den riktiga gravidmagen kom som jag kände mig tjock och ful, det gick över när magen blev hård och märkbar.

Annons

stats