Häng med oss #LOPPIVIMEDBARN

Annons

Gravid vecka 36 – Din mage kan börja sjunka ner och du kanske behöver gå och kissa oftare. Ditt barn väger nu ca 2800 gram, hjärnan är färdigväxt och fostervattnets mängd ökar inte mer. 

Barnet

Om du väntar ditt första barn ligger det troligtvis i rätt position nu, uppochned. Tycker du att bebisen rör sig något annorlunda jämfört med tidigare? Det kan bero på att det är trångt därinne, men är du minsta orolig prata med din barnmorska. Nu ökar fostervattnets mängd inte mer utan det minskar snarare eftersom din kropp absorberar en del av det. Hjärnan är färdigväxt. En del psykologer säger att barnet redan nu är medveten om sitt ”jag” eftersom det kan svara på saker med till exempel sparkar.

Vikt 2 800 gram.

Mamma

Din livmoder är 32-35 centimeter. Din mage kan börja sjunka ner lite och det blir lättare att andas, men det kan fortfarande vara svårt att hitta en bekväm sovställning. Många gravida upplever att de behöver kissa ännu oftare än tidigare. Det beror på att livmodern trycker på urinblåsan. Nu kanske din vikt stannar till förlossningen. Kolostrum eller råmjölk kan läcka ur dina bröst fast bebisen ännu inte är född. Försök att äta nyttigt och varierat. Barnet får all sin näring i från dig. Tankarna rör sig säkert mer och mer kring barnet. Kanske känner du oro inför förlossningen. Men en dag finner du att längtan efter att träffa barnet har tagit överhanden och att eventuell rädsla har bytts ut mot längtan efter förlossningen.

Kejsarsnitt

Ska du förlösas med kejsarsnitt? Ungefär tjugo procent av alla förlossningar sker med kejsarsnitt. Av dessa tjugo procent är 40 procent planerade och 60 är akuta snitt. Det finns många olika orsaker till varför en del barn föds med kejsarsnitt. De planerade kejsarsnitten brukar ske i graviditetsvecka 38.

Tvillingar

Om du väntar tvillingar kan det vara dags att föda nu. Vecka 36 till 37 är genomsnittslängden för en tvillinggraviditet.

Pappa/partner

Du har väl läst artikeln om Pappans/partnerns roll vid förlossningen.

Hos barnmorskan

Välja barnavårdscentral

Någon gång vid denna tid är det dags att välja barnavårdscentral. Ni väljer själva vilken ni vill tillhöra. Fråga din barnmorska vilka barnavårdscentraler. Barnmorskan skriver in vald BVC i journalen, för att BB sedan ska kunna skicka barnjournalen till rätt barnavårdscentral.

Läs också: Gravid vecka 35 och Gravid vecka 37

Din graviditet – skriv ner dina tankar!

Har din mage sjunkit ner? Fått förvärkar? Har din råmjölk kommit redan? Skriv och berätta om just din graviditet i vecka 36 i kommentarsfältet nedan. Det är roligt och intressant för andra gravida att få läsa om andra graviditeter. Kom ihåg att den ena graviditeten aldrig är den andra lik. 

Källa: 1177 Vårdguiden 2013-09-10


0

Kommentarer
vimedbarn

Annons

stats