Mat för gravida | Vimedbarn - Topplistor för influencers

Mat för gravida

När du är gravid är det extra viktigt att tänka på vad du äter, här får du veta mer om folsyra när du är gravid, vegetarisk kost och allmänna kostråd kring mat under graviditeten.

För att ditt barn ska växa och utvecklas som det ska i din mage behöver du mer näring såsom vitaminer och mineraler. Det bästa sättet att få i dig mer näring är genom bra och näringsrik mat. Det får du i dig genom att äta mat som är rik på vitamin D, omega 3-fett, folsyra och järn.

Folsyra gravid – före och under graviditeten

Folsyra när du är gravid är bra för att minska risken för ryggmärgsbråck hos fostret, ända fram till vecka 12 har folsyra effekt mot ryggmärgsbråck. Det är bra att fortsätta få i dig folsyra genom kosten under hela graviditeten då det behövs för fostrets utveckling och din blodbildning.

Kostråd när du är gravid

När du är gravid är det bra äta en varierad kost för att få i dig olika näringsämnen som är bra under graviditeten, proteiner, kolhydrater, fett, vitaminer och mineraler. För att få i dig bra mat under graviditeten kan du gärna äta:

• 500 g frukt och grönt varje dag, till exempel två portioner grönsaker och tre frukter
• fisk 2–3 gånger i veckan, se fisklistan nedan
• lättmjölk, naturell lättfil eller naturell lättyoghurt, cirka 5 dl per dag
• lättmargarin på smörgåsen och flytande margarin eller olja till matlagning
• kött, kyckling, ägg, bönor, linser eller ärtor varje dag
• potatis, bröd, ris, pasta, bulgur eller liknande varje dag, i första hand fullkornsalternativ.

Drick gärna vatten till maten och när du är törstig.

Vegetarisk kost gravid

En lämpligt sammansatt laktovegetarisk mat är hälsosam under graviditeten ur näringssynpunkt. Är du vegetarian och inte äter fisk är det extra viktigt att du får i dig tillräckligt med omega-3 från vegetabiliska livsmedel som rapsolja och rapsoljebaserade matfetter. I viss utsträckning kan kroppen omvandla dessa fettsyror till de långa fettsyror som finns i fet fisk och som är nödvändiga för fostrets utveckling.

Äter du inte fisk i vanliga fall kan du överväga att göra det under graviditeten för att täcka behovet av DHA. Rådgör med din barnmorska kring ditt behov av DHA om du aldrig äter fisk.

Det är också viktigt att välja margarin och mjölk som är berikade med vitamin D.

Veganer kan behöva hjälp från dietist för att planera en kost som ger tillräckligt med näring, till exempel vitamin B 12 och vitamin D.

Källa: Livsmedelsverket

TYCK TILL!
Är du noggrann med vad du stoppar i dig under graviditeten? Skriv och berätta hur du tänker kring mat under graviditeten nedan.

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

stats