Så vet du när förlossningen startar | Vimedbarn - Topplistor för influencers

Så vet du när förlossningen startar

Oftast startar förlossningen med värkar, i början kan de vara lite oregelbundna men efter hand kommer de tätare och blir kraftigare. Förlossningen kan också starta med att man får en liten blödning från slidan. Här får du veta mer.

Oftast börjar förlossningen med värkar

Det vanligaste är att förlossningen börjar med värkar. Värkarna kan vara oregelbundna till en början men kommer sedan tätare och blir allt kraftigare.
Förlossningen kan också starta med att man får en blödning från slidan, det sker när livmoderhalsen börjar öppna sig och kallas teckningsblödning. Men det kan även finnas andra orsaker till att det blöder, därför bör man alltid kontakta sin förlossningsavdelning om man blöder.

Ibland går fostervattnet först

Det händer ibland att förlossningen startar med att fostervattnet går. Det är ganska vanligt, en av tio förlossningar startar så. Man märker det genom att något vått kommer ut genom slidan. Det är olika hur mycket som kommer, antingen kommer det mycket eller så kommer det sipprande och blir rinnande.

Man kan känna igen fostervattnet genom lukten som är ungefär som hav, det är genomskinligt, vitt eller svagt rosafärgat. Har fostervattnet en gul eller grön färg har barnet bajsat i det. Om vattnet går bör man ringa förlossningsavdelningen på sjukhuset eller åka dit.

Har barnet bajsat i vattnet får man stanna på sjukhuset tills att barnet är fött. Det är ett tecken på att barnet har utsatts för någon form av påfrestning och då kan man behöva göra mer observation under förlossningen för att undvika komplikationer.

Slempropp

Förlossningen kan även börja med att livmoderhalsen öppnar sig och slemproppen kommer ut, det ser ut som en slemartad flytning. Slemproppen kan komma redan en vecka innan förlossningen startar. Har värkarna inte satt igång behöver man inte åka in till förlossningsavdelningen. Är man osäker på om det var slemproppen eller en annan blödning kan man ringa sin förlossningsavdelning.

Så sker förlossningens förlopp

En förlossning delas in i öppningsskede, utdrivningsskede och efterbördsskede. Innan öppningsskedet kommer latensfasen, det är kroppens förberedelse inför förlossningen. Latensfasen klarar man av hemma, därför ska man vara beredd på att åka hem igen om barnmorskan på förlossningsavdelningen konstaterar att man är i latensfasen när man åker in.

Själva öppningen sker i två steg. Först utplånar sig livmoderhalsen, det vill säga förkortas och drar sig undan. Sedan börjar modermunnen, alltså öppningen av livmodern ned mot slidan, att vidga sig. För omföderskor brukar det här ske samtidigt.

Det kan vara svårt att veta om förlossningen har startat eller var i förlossningen man befinner sig, och om det man går igenom är som det ska. Man kan alltid ringa till mödravårdscentralen eller förlossningsavdelningen och få råd. På förlossningsavdelningen finns alltid personal som kan hjälpa till. Ibland kan man behöva åka in till sjukhuset för att göra en kontroll. Om allt är som det ska och barnmorskan bedömer att det är en tid kvar kan man få åka hem igen.

Källa: 1177.se uppdaterad 2013-12-17

2 kommentarer till “Så vet du när förlossningen startar

  1. Min förlossning startade med att vattnet gick och då var jag 11 dagar över tiden! Alla pratade om att man kunde sätta igång den själv genom samlag, gå i trappor mm men det som jag tror fick igång den för mig var att jag skrattade så mycket den kvällen! Min syster hade varit på besök och vi skrattade så mycket att jag nästan kissade ner mig några gånger – 2h senare gick vattnet som en flod nerför mina ben innan vi skulle gå och lägga oss 🙂 Värkarna startade direkt men vår dotter var envis (som sin mor…) och stannade i magen i 50 timmar till innan hon till slut kom ut. Bästa upplevelsen i mitt liv!

  2. Att föda mitt barn är mitt livs bästa händelse trots graviditetskomplikationen havandeskapsförgiftning som gjorde mig så dålig att de fick sätta igång mig sex dagar innan Bf. Därefter tog det 35h innan han kom ut men 18h av smärta efter att vattnet hade gått. Mådde inte alls bra i slutet, läkare fick tillkallas när blodtrycket var på 220/170 och sonen var inte nere för att komma ut trots att jag var helt öppen. Finns att läsa på bloggen http://nattstad.se/storiesofmanella.
    Trots allt så var detta ändå den häftigaste upplevelsen jag gjort och nu kan jag tänka mig att göra om det i framtiden (nu vågar jag må bättre igen).

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

stats