Förr gav man rådet att gravida kvinnor inte skulle träna under graviditeten. Den största anledningen till restriktivitet med träning var rädslan för förhöjd temperatur. Temperaturen hos barnet uppskattas normalt ligga cirka 0,5 grader högre än mamman, men endast mammans temperatur kan mätas. Förhöjd temperatur under känsliga delar av barnets utveckling har visat sig vara relaterat till så kallade slutningsdefekter, t ex ryggmärgsbråck. Risken för missbildningar finns mellan 6:e och 12:e graviditetsveckan, och när det gäller temperatur är den 6:e veckan känsligast.
Läs också: Så kan ni samarbeta under förlossningen
Djurstudier har visat att det finns en kritisk temperaturnivå som man inte bör överstiga, som antagits vara 38,9°C för gravida. Vid hård träning hos icke-gravida kan kroppstemperaturen komma upp till 39,2°C. Därför drog man slutsatsen att gravida kvinnor inte bör träna för att undvika risk för ökad temperatur. Det finns dock inga studier som påvisar en ökad missbildningsrisk hos foster eller att gravida som tränar når en kritisk temperatur. Man har nu sett att gravida har en mycket bättre temperaturreglering än icke-gravida och därför är nu det gamla rådet reviderat och rekommendationen är nu istället att träna under graviditeten.
Källa: Lifewithkids.se. Foto: Istockphoto
Gillade du den här texten? På lifewithkids.se kan du och din partner prenumerera på dagliga texter om graviditet och första året som föräldrar. Life with kids har sammanställt ny forskning, riktlinjer från myndigheter, erfarenheter från andra föräldrar, omvärldsbevakning från andra länder och fakta ifrån landets tyngsta källor. Helt osponsrat, opartiskt och reklamfritt. Just nu kan du testa tjänsten gratis i 30 dagar!