Att välja namn till sitt barn | Vimedbarn - Topplistor för influencers

Att välja namn till sitt barn

Ni har ju graviditeten på er att bestämma er. När barnet har fötts får ni en namnblankett hem som ska vara ifylld och inskickad till Skatteverket innan hen fyllt tre månader. Skickar man inte in någon anmälan om barnets namn kan man få böter.

Det är inte alltid enkelt att bestämma sig för vilka namn barnet ska ha. Namntoppen i Sverige under 2016 för flickor var: Elsa, Alice och Maja och för pojkar: William, Lucas och Liam. Är man lite trendigare lagd kan man även kolla in topplistan för de namn som ökat mest de senaste två åren. Det är för flickor: Luna, Elisa och Celine och för pojkar: Ebbe, Harry och Loui. De namn som flest svenskar oavsett ålder bär idag är dock Maria och Anna samt Erik och Lars.

Det här med andranamn kan också vara lite svårt. Det är ett namn som kan anges antingen före eller efter tilltalsnamnet. Det har i många generationer varit tradition att ge sina barn släktnamn efter någon mormor eller farfar som man vill föra vidare i släkten och idag ger 90 procent av nyblivna föräldrar sina barn fler än ett namn. Det finns inga rätt eller fel här. Vilken tradition ni vill skapa i er familj är helt och hållet upp till er.

Källa: Lifewtihkids.se. Foto: Anna Roström/Life with kids

Gillade du den här texten? lifewithkids.se kan du och din partner prenumerera på dagliga texter om graviditet och första året som föräldrar. Life with kids har sammanställt ny forskning, riktlinjer från myndigheter, erfarenheter från andra föräldrar, omvärldsbevakning från andra länder och fakta ifrån landets tyngsta källor. Helt osponsrat, opartiskt och reklamfritt. Just nu kan du testa tjänsten gratis i 30 dagar!

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

stats