Förlossningsberättelse: "Han hade navelsträngen runt halsen!"

Förlossningsberättelse: ”Han hade navelsträngen runt halsen!”

Bloggaren Ulrika Forsberg födde sin andra son Hampus efter en igångsättning, på exakt samma rum som hon födde sin första son. Här kan du läsa hela hennes förlossningsberättelse där sonen föddes med navelsträngen runt halsen.

ULRIKAS FÖRLOSSNINGSBERÄTTELSE:

”Allt började såhär: han ville såklart inte titta ut av sig själv innan måndagen. Men på söndagen kom min mamma hit eftersom hon skulle hjälpa oss med Ville medans vi blev igångsatt där på måndagen. Men vi åkte in redan på söndags natten, vi var inne runt 03:00 tiden och skulle vara där för igångsättning vid 08:00, vi åkte in just för att jag hade sån fruktansvärd klåda över hela kroppen, så jag låg vaken och kliade och fick bara panik! Så för att jag inte skulle vara helt slut och färdig så åkte vi in redan på natten.”

Läs också: Förlossningsberättelse: ”Att föda i vatten var otroligt häftigt!”

fl_ulrika

Fick en tablett mot klådan

”Jag blev undersökt när vi kom in, öppen cirka 3 centimeter och inga värkar… de ville inte sätta igång mig redan då eftersom en doktor var tvungen att göra en bedömning på mig under morgonen. Så jag fick tablett mot klådan samt en insomningstablett, sen fick jag och Alex ett rum för att gå och sova litegrann. Vi skulle sova så länge vi kunde och sen ringa på klockan när vi vaknade. Jag tjatade på Alex hela tiden och sa att jag aldrig skulle somna (de kändes verkligen så) men runt 6-tiden somnade jag, sen sov jag rätt dåligt, var på toa tre gånger och vaknade och ringde på klockan strax innan nio. Så ja… cirka två timmars sömn kanske det blev, jippie! Inte superpigg, men men.”

fl-5

Födde på exakt samma rum som sist

”En barnmorska kom då in och ställde lite frågor om hur det kändes allting, det var ju väldigt skeptiska på om de verkligen skulle sätta igång mig, jag hade knappt sammandragningar och inga värkar och tappen var inte helt utplånad. Men hon undersökte mig och sen gick och frågade en doktor. Jag blev så besviken och tänkte direkt att jag aldrig skulle få bli igångsatt. Men sen kom hon in och sa: – Ja men då kör vi då. Och då började ju allvaret. Herregud vilken känsla att höra den meningen! Så kul, peppande och skitläskigt. Vi följde med barnmorskan till förlossningen och fick ett rum där (lite nostalgi att vi fick exakt samma BB-rum och förlossningsrum som när vi fick Villiam).”

fl-4

Jag bestämde mig för att ta bedövning

”Väl inne i rummet satte hon en nål i armen för att vi skulle koppla på droppet lite senare, sen tog hon hål på hinnan (alltså så att vattnet gick) de tog cirka 10 minuter sen fick jag starkare och starkare värkar, jag hade cirka 2 minuter mellan värkarna. De kom in med min matbricka som de hade sparat, jag fick i mig någon tugga bara. Värkarna gjorde fruktansvärt ont i magen, så jag började faktiskt ställa lite frågor om ryggbedövningen, jag var väldigt inställd på att inte ha bedövning. Men jag kände att jag var alldeles för slut i min kropp för att orka den smärtan jag hade. Så efter att jag fick prata lite med min barnmorska och fråga lite om bedövningen så bestämde jag mig för att ta den. Jag var då öppen 4 centimeter och klockan var cirka halv två och hon tog hål på hinnorna runt klockan 11.”

Jag började spy mängder och kunde inte öppna ögonen

”Narkosläkaren kom in och satte sprutan i min rygg, jag satt sittandes lutandes mig Alex under tiden. Det spände rejält och kändes lite ont. Men gick snabbt och lättsamt. Efter det så bara toksjönk mitt blodtryck, jag vart helt väck. Yr, kunde inte öppna mina ögon, helt svimfärdig och illamående. Ja, det var lite läskigt, jag var helt borta ett tag. Började spy mängder. Men efter det så släppte det. Bedövningen hade börjat värka och mitt blodtryck gått upp, så jag mådde jättebra. Jag kunde ligga och vila i sängen, det var superskönt. Sen var jag helt plötsligt öppen 7 centimeter och efter ytterligare 40 minuter så var jag fullt öppen och skulle krysta när jag ville. Haha! Allt var så overkligt, för jag hade inte ont, och allt var så lätt. Helt fantastiskt med bedövningen i alla fall.”

”När jag alltså var helt öppen så skulle krystandet sättas igång, barnmorskan sa liksom bara att jag skulle krysta om jag kände att jag ville, och allt var så underbart, jag fick göra allt exakt som jag ville och i min takt helt och hållet. Så bra personal jag fick! Så nöjd! Jag skötte allt i min takt, allt var så lugnt. Mellan krystvärkarna pratade vi och skrattade allihopa.”

Han hade navelsträngen runt halsen och var helt blå

”När han kom ut hade han navelsträngen virad runt halsen, det var läskigt, men han skrek och grinade i alla fall först. Efter att jag fått upp honom på mitt bröst blev han blå och alldeles tyst, det var läskigt och jobbigt. Men de tog med lilla H och Alex som sprang iväg. Han hade lite hög temp och även slem som täppte igen samt låg andningsfrekvens. Men efter en liten stund så kom de tillbaka inne i rummet och allt såg bra ut med honom igen. Vilken lättnad! Alex fick klä på honom och fixa.”

ulrika-6

En alldeles nyfödd liten Hampus.

ulrika-amma

Läs också: Förlossningsberättelse: ”Jag blev full på lustgas” 

”Jag fick fortsätta med där roliga som att sys, krysta ut moderkakan, och ha en som trycker allt som det går på magen så allt som ska ut kommer ut. (Ni vet allt sånt där roligt som aldrig någon berättar för en) haha! Men summeringen av hela förlossningen var ju bara bra. Bedövningen var underbar, jag hade ingen smärta i magen alls, och jag öppnades i snabb takt, ingenting stannade upp, utan tvärt om, jag slappnade av och öppnades fortare. Krystandet gick fort så var han ute. Jag fick en liten bristning inuti (precis som med Villiam) och fick sy två stygn. Kissa och duscha var det inga problem alls med efteråt. Han tog bröstet och åt direkt, ett riktigt matvrak. Vi stannade i mindre än ett dygn, sen hem till storebror och mormor.”

fl-ulrika3

Om du vill följa Ulrikas vardag med två barn kan du gå och läsa hennes blogg här på vimedbarn, ULRIKA FORSBERG. 

Läs också: Så vet du när förlossningen startar 

Har du också en förlossningsberättelse som du vill dela med dig av här på vimedbarn.se? Maila oss på [email protected]

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

stats