Förlossningsberättelse: Maria förlöstes med urakut snitt | Vimedbarn - Topplistor för influencers

Förlossningsberättelse: Maria förlöstes med urakut snitt

Hur är det när förlossningen blir allt annat än det man tänkt sig? Efter graviditet med skakig kontakt med vården fick Maria förlösas med omedelbart snitt, och var nära att förblöda på kuppen. Nu delar hon med sig av sin berättelse.

Den 6 juli 2015, på Maria och hennes man Pärs bröllopsdag, fick de veta att de väntade sitt andra barn. Glädjen var total.

– Det enda som oroade mig var att jag sedan 17 års ålder har haft högt blodtryck och äter medicin för det, berättar Maria för Vimedbarn.se.

I vecka 18 var det dags för rutinultraljud. Maria hade sett fram emot att få se sitt barn för första gången, och till hennes lättnad såg allt bra ut. På kontrollen fick Maria berätta om sin hälsohistoria, och barnmorskan som gjorde ultraljud var tydlig med att hon inte borde gå över tiden på grund av blodtrycket.

– Egentligen ska personer som har någon sjukdom eller liknande som kan påverka barnet gå på ett extra ultraljud i vecka 34. I mitt fall hade det varit bra att kolla om barnet växt som det skulle, eftersom högt blodtryck kan påverka tillväxten, förklarar Maria.

Men trots att barnmorskan de träffade var mån om att Maria inte skulle gå över tiden tyckte hon att ett extra ultraljud var överflödigt eftersom allt såg så bra ut.

– Jag skulle ”bara” höra av mig ett tag innan beräknad födsel för att få en tid för att bli igångsatt. Min barnmorska på MVC blev väldigt upprörd över det här, men vad skulle man göra? Vi tänkte att man skulle kunna lita på att läkarna kan sina saker, berätta Maria.

Hade inte känt bebisen röra på sig på hela dagen

En dag i vecka 36+1 kunde Maria inte känna bebisen röra sig på hela dagen. De åkte in på en kontroll som till hennes lättnad visade att barnet mådde bra, men Maria var det sämre med. Blodtrycket var betydligt högre än det borde trots medicineringen. När man mätte bebisen visade det att hon växt, men nog skulle bli ganska liten. Att Maria inte skulle få gå över tiden blev ännu en gång konstaterat.

– Men eftersom jag mådde bra i övrigt gjordes inget åt saken, och jag fick en tid för en ny bedömning en dag efter BF. Jag kände mig både förvirrad och chockad, berättar Maria.

För att få stöd ringde hon sin MVC-sköterska. Hennes råd var tydligt – packa väskan, ta med den till nästa bedömning och säg att ni inte åker någonstans förrän ni har ett barn med er hem.

Trodde att vattnet hade gått – upptäckte ett blodbad

En dag efter beräknad födsel var Maria och hennes man på plats på sjukhuset. Efter en del tjat, och hård fakta, fick de till slut en plats för igångsättning på förlossningen. Maria fick medicin och hörde att det antagligen skulle dra igång på allvar under morgonen därpå.

Vid 21.30 hade värkarna varit igång ett tag, men var fortfarande hanterbara. Klockan 02.00 vaknar hon av att det är blött överallt.

– Jag tänkte att det var vattnet som hade gått och tittade på min hand, men den var röd. Full av blod! Jag hoppar ur sängen och säger till Pär att ringa på klockan, berättar Maria.

Samtidigt fortsätter blod att forsa ur Maria. En barnmorska kommer in och beordrar henne att lägga sig ner i sängen, och strax därpå kommer fler människor in i rummet och Maria rullas iväg.

– Jag får åka in på operation direkt, och sövs snabbt utan någon information, säger Maria.

Ida föddes med hjälp av urakut snitt

Klockan 02.09 föds en fullt frisk liten Ida med hjälp av urakut kejsarsnitt. Det visade sig att Marias moderkaka brustit och att hon förlorat 1,9 liter blod på mindre än tre minuter.

– Tänk om vi inte hade fått komma in till sjukhuset från första början, det kändes ju inte helt osannolikt med tanke på alla turer fram och tillbaka. Då hade moderkakan brustit hemma, och då hade jag förblött och min dotter inte fått något syre. Vi hade tur att vi träffade rätt läkare den dagen, och att vi vågade stå på oss. Men det är så hemskt att det ska behöva handla om det, berättar Maria.

När vi pratar med Maria har det gått en månad sen den mardrömslika förlossningen, och händelsen har blivit anmäld.

– Nu när jag ser tillbaka på det hela kan jag känna sorg över att jag inte fick höra det första skriket, ha henne på mitt bröst eller vara med när hon vägdes första gången. Men allra mest känner jag såklart glädje över att jag fick ett frisk barn. Jag har insett hur snabbt livet kan vända, och att det gäller att verkligen ta vara på det.

Vill du också dela med dig av din förlossningsberättelse här på Vimedbarn.se? Mejla då till [email protected]!

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

stats