Välj din gravidvecka, här i kalendern

Gravid

gravid-vecka-1

Gravid vecka 1

Gravid vecka 1 – Under graviditetens första veckor sker befruktningen, då ägget blir befruktat av en av miljontals spermier. Gravid vecka 1-3.

Barnet

Kvinnan kan bli gravid om hon har samlag med en man eller blir befruktad på konstgjord väg dagarna före, under eller efter ägglossning. Ägget blir befruktat av en av miljontals spermier. Befruktningen sker i äggledaren och ägget hinner dela sig flera gånger innan det kommer till livmodern. Fem till sex dagar efter befruktningen slår sig ägget till ro i livmodern och börjar växa sig fast. Det som ska bli en bebis ser än så länge ut som ett mullbär och kallas därför för morula, som betyder mullbär på latin.

Mamma

En graviditet är från befruktning till förlossning i genomsnitt 38 veckor eller 265 dagar. Av flera skäl kan det vara svårt att fastställa när själva befruktningen skedde. Därför räknar man från den sista mensens första dag, således två veckor före befruktningen.

Man börjar räkna tiden för förlossning två veckor innan man är gravid. Detta ger en graviditetslängd på omkring 40 veckor eller omkring 280 dagar. Än så länge syns det ingenting på din kropp och du vet troligtvis inte om att du är gravid ännu, fast somliga kvinnor säger sig kunna känna när de blir befruktade. Livmodern är ungefär så stor som ett litet päron och därinne är det fullt av liv.

Pappa/partner

Den första tiden av graviditeten märker du sällan att din partner är gravid och det gör knappast den blivande mamman heller, men redan nu är aktiviteten där inne i full gång.

Läs också: Gravid vecka 2

Din graviditet – skriv och berätta

Berätta om just din graviditet i den här veckan i vårt kommentarsfält här under så att fler får ta del av den!

Har du en blogg? Länka den också så fler hittar in till dig! Blogga gärna om din graviditet och länka sedan den här veckan i ditt inlägg. Har du ingen blogg är du välkommen att skapa en HÄR, det blir ett fint minne av dina tankar kring din graviditet.

I vårt forum kan du prata med andra gravida, bli medlem HÄR!

Källa: 1177 Vårdguiden 2013-10-03

Tyck till du också!

  • Stina

    Åh! Vilken grej! :) grattis!

    2014-05-18 19:22:25

  • feliciapalm

    Den 18 Juni 2013 blev jag gravid, man brukar säga att man inte märker något i början. men för mig tog de ända till den 10 oktober att veta att ett barn ligger i min mage. beskedet kom som en stor chock när jag satt på sjukhuset i Los Angeles där läkaren berättade det för mig. jag flyttade dit den 26 juli helt ovetande att jag var på smällen och åkte hem igen efter 3 månader till min pojkvän och fader till min kommande son! feliciamariepalm.vimedbarn.se

    2014-01-29 23:26:28

stats