Häng med oss #LOPPIVIMEDBARN

Annons

Barnet

Risken för missfall minskar betydligt. Mycket är färdigt och fostret koncentrerar sig nu på att växa. Huvudet växer däremot lite långsammare nu. Få missbildningar tillkommer efter vecka 13. Fortsätt vara försiktig med vad du äter och dricker. Det påverkar fostret under hela graviditeten.

Nu börjar de mänskliga dragen träda fram allt tydligare.

Längd huvud till stjärt 74 mm.

Mamma

Fostret påverkas hela graviditeten av stress, så tänk på att ta det lugnt. Avstå från alkohol, droger och tobak och lev sunt. Nu mår de flesta gravida inte längre illa men tyvärr finns det några få som fortsätter att må illa flera veckor till. Du kan märka hur livmodern börjar växa i en jämn takt. Magen börjar rundas lite. Din midja försvinner och du kommer antagligen inte i dina vanliga kläder längre. Även om det inte syns utåt kan du själv se skillnad när du är naken.

Alkohol

Det förs många diskussioner om alkohol och graviditet. Kanske får du kommentarer som “ja, men ett glas kan inte skada” eller “jag drack ett glas vin då och då under hela graviditeten och det hände inget”. Det kan vara svårt att argumentera mot, men faktum är att alkoholen går via moderkakan direkt till fostret, dessutom går det ut i fostervattnet som omger barnet. Fostrets lever kan inte bryta ned alkohol och därför påverkas fostret mer och under längre tid än mamman. Så avstå från alkohol under graviditeten och lita inte till några “säkra nivåer”.

Pappa/partner

Det underlättar för din partner om ni båda tänker över er livsföring. Det kan bli svårt för henne att välja en näringsriktig kost om du väljer fet och näringsfattig mat. Men som allt annat i livet är det en balans. Ni ska ju må bra också och gör ni det genom att någon gång då och då äta mindre hälsosam mat – så gör det! Vi har en utbredd alkoholkultur och alkohol är en naturlig del i mångas umgänge. Det kan vara svårt att tacka nej. Som gravid har din partner en anledning att tacka nej. Men hur gör du?

Hos barnmorskan

Har du funderingar kring dina alkohol- eller tobaksvanor, tveka inte att ta upp det med din barnmorska. Här på Vårdguiden hittar du adress och telefonnummer till en barnmorskemottagning. Du hittar också adress och telefonnummer till mottagningar för alkoholberoende och Sluta-röka-linjen.

Undersökningar

KUB (NUPP-ultraljud kombinerat med blodprov)
Kub är en fosterdiagnostisk undersökning som ger svar på hur hög sannolikheten är att kvinnan bär på ett foster med Downs syndrom. Man brukar värdera i låg eller hög sannolikhet. KUB erbjuds gravida över 35 år eller gravida med svår oro. KUB görs mellan vecka 11 och 13. Remiss för undersökningen skrivs av barnmorska eller läkare.

Läs också: Gravid vecka 12 och Gravid vecka 14

Din graviditet i vecka 13

De första 12 veckorna har nu passerat och det brukar kännas som en lättnad hos många. Hur känner du? Berätta i kommentarsfältet nedan!

Källa: 1177 Vårdguiden 2013-10-03


0

Kommentarer
vimedbarn

Annons

stats