Gravid vecka 13
Gravid vecka 13 - allt du behöver veta!

Gravid vecka 13

Så utvecklas barnet i vecka 13

Risken för missfall minskar betydligt efter vecka 12, så i vecka 13 är det många blivande föräldrar som pustar ut. Mycket är färdigt och fostret koncentrerar sig nu på att växa. Huvudet växer däremot lite långsammare nu. Få missbildningar tillkommer efter vecka 13. Fortsätt vara försiktig med vad du äter och dricker under hela graviditeten. Det påverkar fostret under hela graviditeten. Nu börjar de mänskliga dragen träda fram allt tydligare. Längd huvud till stjärt är cirka 74 mm den här veckan. Läs också: "Sova på rygg som gravid, är det farligt? Barnmorskan svarar"

Så kan mamman må

Fostret påverkas hela graviditeten av stress, så tänk på att ta det lugnt. Avstå från alkohol, droger och tobak och lev sunt. Nu mår de flesta gravida inte längre illa men tyvärr finns det några få som fortsätter att må illa flera veckor till. Du kan märka hur livmodern börjar växa i en jämn takt. Magen börjar rundas lite. Din midja försvinner och vissa kommer inte i sina vanliga kläder längre. Även om det inte syns utåt kan du själv se skillnad när du är naken.

Alkohol under graviditeten

Det förs många diskussioner om alkohol och graviditet. Kanske får du kommentarer som "ja, men ett glas kan inte skada" eller "jag drack ett glas vin då och då under hela graviditeten och det hände inget". Det kan vara svårt att argumentera mot, men faktum är att alkoholen går via moderkakan direkt till fostret, dessutom går det ut i fostervattnet som omger barnet. Fostrets lever kan inte bryta ned alkohol och därför påverkas fostret mer och under längre tid än mamman. Så avstå från alkohol under graviditeten och lita inte till några "säkra nivåer". Läs också: "5 myter om graviditeten - vilka har du gått på?"

Att tänka på för en blivande pappa eller partner

Det underlättar för din partner om ni båda tänker över er livsföring. Det kan bli svårt för henne att välja en näringsriktig kost om du väljer fet och näringsfattig mat. Men som allt annat i livet är det en balans. Ni ska ju må bra också och gör ni det genom att någon gång då och då äta mindre hälsosam mat – så gör det! Vi har en utbredd alkoholkultur och alkohol är en naturlig del i mångas umgänge. Det kan vara svårt att tacka nej. Som gravid har din partner en anledning att tacka nej. Men hur gör du? Läs också: "Varför ska man teckna en gravidförsäkring? Experten svarar!"

Barnmorskebesök och läkarkontroller i vecka 13

Har du funderingar kring dina alkohol- eller tobaksvanor, tveka inte att ta upp det med din barnmorska. På Vårdguiden hittar du adress och telefonnummer till en barnmorskemottagning. Du hittar också adress och telefonnummer till mottagningar för alkoholberoende och Sluta-röka-linjen.

KUB (NUPP-ultraljud kombinerat med blodprov) och NIPT-blodprov

Har du bestämt dig för att göra KUB-test eller NIPT-blodprov? I så fall kan undersökningen och provtagningen komma att ske i vecka 13. Du kan läsa mer om KUB och NIPT i artikeln om graviditetsvecka 12 här. Läs också: Gravid vecka 12 och Gravid vecka 14

Din graviditet i vecka 13

De första 12 veckorna har nu passerat och det brukar kännas som en lättnad hos många. Hur känner du? Berätta i kommentarsfältet nedan! Glöm inte att länka till din blogg om du har en så att fler hittar dit och kan följa din gravidresa.

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

stats