Gravid vecka 4

Gravid vecka 4

Gravid vecka 4 - Så utvecklas barnet

Det som ska bli din bebis kallas nu "morula" (latin för mullbär) och är ännu bara några små celler i en klump som bildar ett embryo. Om embryocellerna delar sig i två delar nu får du enäggstvillingar med en gemensam moderkaka. Fostervattnet börjar produceras inne i livmodern. Fostret har vuxit sig in i livmodersslemhinnan där ägget, gulesäcken och fostervattenhålan täcks helt. En fibrinpropp, även kallad slempropp, stänger hålet utifrån livmoderhålan. Moderkakan bildas. Läs också: "Roliga lekar att leka på en babyshower"

Det händer med mamman

Det borde i normala fall vara dags för mens nu och kanske börjar du undra över detta. Känner du av hormonsvängningarna? De flesta kvinnor känner fortfarande ingenting men en del kan få en metallsmak i munnen. En del börjar redan må illa. Det kan börja från en dag till en annan.

Alkohol under den tidiga graviditeten

För de allra flesta dröjer det några veckor in i graviditeten innan man vet att man är gravid, särskilt om det inte är planerat. Under den här perioden lever du då naturligtvis ditt liv precis som vanligt. Är du på fest kan det förstås hända att du dricker alkohol. Eftersom vi vet att alkohol passerar över till fostret och inte vet vilka mängder som är skadliga för fostret är det bäst att avstå från alkohol så fort du planerar en graviditet eller vet att du är gravid. Många oroar sig över det de redan druckit, men fundera inte över det som hänt utan se framåt istället. Om du känner dig orolig ändå, kan du kontakta barnmorskemottagningen för samtal. Avstå från alkohol under resten av graviditeten, lita inte till några "säkra nivåer". Läs också: "Gravid? Tips på roligare helgdryck!"

Det här kan en blivande pappa/partner tänka på

Antingen är ni fortfarande ovetande om att ett litet liv börjats skapas - eller så har ni nyss fått reda på den glada nyheten. Grattis! Läs också: Gravid vecka 3 och Gravid vecka 5

Din graviditet - skriv och berätta

Är du gravid i vecka 4? Berätta gärna om just din graviditet i kommentarsfältet här så att fler få ta del av hur det kan vara att vara gravid i vecka 4! Har du en blogg? Passa på att länka den här också så att fler kan hitta till dig! Blogga gärna om din graviditet och länka sedan den här veckan i ditt inlägg. Har du ingen blogg är du välkommen att skapa en HÄR, det blir ett fint minne av dina tankar kring din graviditet. Källa: 1177 Vårdguiden

2 kommentarer till “Gravid vecka 4

  1. Känslorna under den fjärde veckan som gravid var en riktigt berg- och dalbana för mig. Jag tyckte att jag kände av befruktningen tydligt så för mig så var det ingen ’surprise’ när graviditetstestet visade positivt! Läs gärna mer om min första tid och se om det stämmer in på dig! Kommentarer och allt engagemang uppskattas!

  2. Jag märkte att det var något konstigt med kroppen. Framför allt hade jag ont i huvudet, men jag kunde även känna en slags dragning i magen. Som träningsvärk ungefär. Mensen var cirka 4 dagar sen, men det var inget jag reagerade på först då den varit väldigt oregelbunden sedan min konisering ett år tidigare. Huvudvärken var dock REAL!

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

stats