Kan man lära sin bebis sova själv i egen säng? Och måste man skippa samsovningen om man inte vill det? Emma och Charlotte från FUNKA psykologi reder ut våra frågetecken kring bebisar och sömn.
Är det viktigt att lära sin bebis att sova själv?
– Om en bebis mår bäst av att sova ensam eller med föräldrarna ansågs länge vara upp till varje familj och vad som gav den bästa sömnen för alla parter. Vissa barn sover bäst själva från början, i exempelvis en spjälsäng nära föräldrarnas säng. I många fall behöver dock barnet ligga nära för att somna och många barn har ammats till sömns liggandes i sängen bredvid sin förälder. Samsovning ansågs länge vara okej om barnet var friskt och normalviktigt, om barnets andningsvägar inte blev tilltäppta och om det inte blev för varmt. 2014 ändrade dock Socialstyrelsen sina riktlinjer vad gäller barn under tre månader och rekommenderar att de sover i egen säng då samsovning anses öka risken för plötslig spädbarnsdöd.
Läs också: ”Ställ dina frågor gratis till barnpsykologerna här!”
Ett så kallat babynest som innebär en liten sovplats som barnet kan läggas i i föräldrasängen för att vara mer skyddat kan vara ett mellanting, men effekterna är inte utvärderade vad gäller risk för plötslig spädbarnsdöd. Många föräldrar har blivit stressade av råden och tycker det är svårt att följa dessa strikt med tanke på hur trötta alla är och risken att man ändå somnar tillsammans. Grundråd att tänka på oavsett är att låta barnet sova på rygg, att mamman inte ska röka och se till att barnets ansikte inte täcks av sängkläder utan gärna ge barnet ett eget litet täcke eller filt. För äldre barn blir det mer en fråga om vad som fungerar för just er familj, samtidigt som grundråden ovan fortsätter att vara aktuella.
Om man känner att det är nödvändigt att barnet måste börja sova i egen säng men hen inte gör det självmant – hur hanterar man då det utan att ta till metoder som kan få barnet att känna sig övergivet?
– Barns sömn, var, med vem, hur länge osv, är en evigt debatterad fråga där många har starka åsikter och gärna vill tala om för andra hur de bör göra för att optimera barnets utveckling, anknytning och inte minst föräldrarnas sömn. Att frågan väcker känslor är naturligt. Sömnen är viktig för både ditt barn och dig som förälder för att ni ska med ha tålamod och kraft att möta allt spännande och jobbigt som sker under dagtid.
Läs också: ”Positivt graviditetstest? Det här ska du göra nu!”
Att ett barn som sovit med sina föräldrar protesterar när det förväntas börja sova i egen säng är inte konstigt. Gråt och protester behöver man räkna med och prata om hur man ska förhålla sig till. Har man tagit detta steg betyder det antagligen att föräldrarna är ganska utmattade av sömnbrist och det är då verkligen är motiverat att försöka skapa en förändring, inte minst för att man ska fortsätta orka vara en good enough-förälder dagtid, vilket är det allra viktigaste. Ett ”mellanalternativ” kan vara att använda en spjälsäng med långsida som går att ta bort och placera den intill föräldrasängen i samma höjd så att barnet lätt kan läggas över där. Så kan man så småningom sätta tillbaka sidan och även flytta sängen stegvis till väggen i rummet och sedan eventuellt till eget rum i närheten. De metoder som föräldrar provar och som ofta har starka anhängare eller motståndare kan vara till exempel ”femminutersmetoden” eller ”sova hela natten”-metoden. Vi råder läsarna att själva googla dessa metoder och kanske prova någon som känns rimlig utifrån just er familj och ert barn. Barn är som bekant olika och det viktiga är att som förälder vara lyhörd för hur just ditt barn reagerar och vilka ”vinster” som uppnås. Till sist, kom ihåg att det är helt okej att vara lite ständigt småtrött under småbarnsåren. Jobba på din acceptans för det och pressa dig inte att hinna för mycket under dagarna. Då är det också lättare att stå ut med det sömnunderskott som hör bebistiden till!
Hur kan man som förälder stärka sig själv för att klara av långa nattningar, med mycket vaggande och bebisskrik?
– Småbarnsåren kan vara tuffa av flera anledningar och särskilt om man som förälder inte får tillräckligt med sömn. Vissa barn har perioder då de sover sämre medan andra har ett mer långvarigt mönster av orolig sömn.
Läs också: ”3 recept på fruktiga mellanmål till din bebis”
Så orkar du perioder med dålig sömn med en bebis
- Passa på att sova när barnet sover, om möjlighet finns.
- Be om avlastning för att få möjlighet till återhämtning. Är man två får man försöka fördela emellan sig på ett sätt som fungerar för familjen. Är man ensam kan det vara bra att undersöka om det finns någon i ens närhet som skulle kunna vara behjälplig.
- Tänk på att sänka ribban dagtid och reducera antalet aktiviteter till en nivå som känns rimlig och hanterbar.
- Försök, i den mån det är möjligt, att upprätthålla rutiner för övriga basbehov, som att äta och röra på sig.
- För att bli bättre på att hantera stress rekommenderas yoga, medveten närvaro och avslappningsövningar (enkla varianter finns att hitta på nätet eller i appar).
- Försök i den mån det är möjligt att fylla på med sådant som du mår bra av, till exempel ringa eller träffa en vän eller ta en lugn promenad.
- Det kan hjälpa att peppa sig själv med att detta inte kommer att vara för evigt och i svåra stunder påminna sig om de positiva sidorna av föräldraskapet.
Foto: Petra Kyllerman/kyllerphoto.com
Du missar väl inte att du kan ställa dina frågor om barn, föräldraskap och uppfostran till våra barnpsykologer Emma Engman och Charlotte Bergström från FUNKA psykologi gratis på Vimedbarn.se? Ställ dina frågor här!