Myter om vad som sätter igång förlossningen | Vimedbarn - Topplistor för influencers

Myter om vad som sätter igång förlossningen

Sex och orgasm

Att ha sex är kanske den vanligaste myten som ska få igång förlossningen. Anledningen till det är att när vi har sex eller får orgasm själv flödar oxytocinet runt i våra kroppar och det har en sammandragande effekt samt att du slappnar av. Ämnet i spermier heter prostaglandin, vilket ska hjälpa till att mjuka upp din livmodertapp så att den börjar bli tunnare och öppnas. Men mängden i mannens spermier är så otroligt liten att det inte ens skulle hjälpa om man så höll på som kaniner i 24 timmar, än mindre de 2-3 utlösningar som myten talar om. Det är säkert bra, men sätter igång förlossningen gör det inte.

Äta stark mat

Att äta stark mat ska väl få fart på magen? Ja, om det hade varit så att man sett att man i länder och kulturer där man äter mycket starkt mat föder barn tidigare, kanske det kunde ha legat något i det. Det enda som händer är att du riskerar att få dålig mage om du inte är van vid stark mat och hur kul är det att föda barn med diarré?

Hallonbladste

Det kan kanske inte sätta igång förlossningen men det sägs påverka förlossningen när den väl sätter igång, det vill säga göra den kortare och att man får en snabbare läkprocess. Man börjar med att dricka en kopp om dagen som man sedan bygger upp till tre koppar om dagen. Hallonbladste innehåller Oxytocin som frisätts naturligt i kroppen vid beröring och kan sätta igång sammandragningar i livmodern. Det har en lugnande och avslappnande effekt på kroppen och motverkar stress. Rekommenderas inte före vecka 32.

Stimulera bröstvårtorna

Det kostar inget och du kan göra det hemma. Det fungerar så att när man stimulerar bröstvårtorna då frisätts oxytocin (där var det igen) och livmodern drar ihop sig. Det är samma mekanismer och när man ammar sitt barn efter förlossningen. Det man behöver göra för att det ska ha någon effekt är att nypa och rulla bröstvårtorna och vårtgården mellan rena fingrar i 15 minuter för varje bröst i totalt en timme. Det vill säga man gör det först i 15 minuter på ena bröstet, byter sedan över till det andra i 15 minuter till, nu byter du till första bröstet igen för en omgång till på 15 minuter och avslutar med det andra bröstet i 15 minuter. Det gör du 3 gånger om dagen. Det ska inte göra ont! Du kan även använda bröstpump för att stimulera. 

Fysisk aktivitet

Promenader, trappor, tvätta fönster, möblera om… Om man är pigg mot slutet av graviditeten – grattis! Det är verkligen få förunnat. Men även om man är pigg bör du snarare vila och samla krafter inför förlossningen istället för att syssla med diverse fysiska aktiviteter som inte ger effekt, så länge det inte råkar vara aktiviteter som man tycker är härliga och gärna gör ändå, förstås.

Ricinolja

En varning för ricinoljan. Dricker man ricinolja får man liknande symtom som vid en kraftig maginfluensa, och smärtsamma sammandragningar då livmodern drar ihop sig till ingen nytta. Livmodern retas nämligen av att tarmarna kommer igång, och inte för att bebisen är på väg att födas. Ricinolja kan naturligtvis, i få undantagsfall, göra att värkarbetet startar men med en katastrofal följd. Förlossningen kan gå för fort och mamman riskerar att inte hinna med, eller in till BB med förödande konsekvenser för mamma och bebis som följd.
Källa: Lifewtihkids.se. Foto: Anna Roström/Life with kids

Gillade du den här texten? lifewithkids.se kan du och din partner prenumerera på dagliga texter om graviditet och första året som föräldrar. Life with kids har sammanställt ny forskning, riktlinjer från myndigheter, erfarenheter från andra föräldrar, omvärldsbevakning från andra länder och fakta ifrån landets tyngsta källor. Helt osponsrat, opartiskt och reklamfritt. Just nu kan du testa tjänsten gratis i 30 dagar!>

1 kommentar till “Myter om vad som sätter igång förlossningen

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

stats