Så slipper du bli magsjuk av julbordet | Vimedbarn - Topplistor för influencers

Så slipper du bli magsjuk av julbordet

Under julen ökar risken för matförgiftning och maginfektioner. God handhygien och god kunskap om hur man hanterar maten minimerar risken, men det är också viktigt att den som känner sig magsjuk låter bli matlagning och stannar hemma från julbordet.

Årligen rapporteras många magsjukeutbrott till Smittskyddsinstitutet och kring jul ökar julborden risken att smittas. Störst är risken vid restaurangbesök och förtäring av cateringmat, men man kan även smittas av hemlagad mat från det egna julbordet.

Vinterkräksjuka vanlig smittkälla

Vid livsmedelsburen smitta förblir ofta orsaken till det enskilda utbrottet okänd. Men, av stora studier vet man att bakterier, bakteriegifter (toxiner) och norovirus, som orsakar vinterkräksjukan, är de vanligaste orsakerna till magsjukeutbrott.

När smittvägen är känd är det som regel en infekterad person som förorenat matvarorna vid hanteringen. Inkubationstiden för vinterkräksjuka är 12-48 timmar och symtomen är illamående, kräkningar, diarré, buksmärtor, huvudvärk och feber.

Viruset är mycket smittsamt och en sjuk person kan utsöndra stora mängder virus i avföringen eller i kräkningarna. Norovirus överlever på matvaror som inte värmts upp ordentligt och blir extra smittsamt där genom att maten hamnar direkt i magen där viruset sedan förökas.

Tips för hur du undviker magsjuka och inte smittar andra

  • Om du blivit magsjuk och arbetar med mat bör du stanna hemma en eller ett par dagar extra efter tillfrisknandet. Om du har tillfrisknat snabbt efter vinterkräksjuka, tänkt på att du fortfarande riskerar att smitta övriga gäster.
  • Tvätta händerna med tvål och vatten efter toalettbesök och före hantering av mat. Använd gärna handsprit som ett komplement.
  • Var noggrann med maten till ditt eget julbord. Förvara den på rätt sätt och ta inte fram mer mat än vad som går åt. Se till att maten hålls tillräckligt nedkyld respektive uppvärmd.
  • Barn kan återgå till barnomsorgen när de ätit normalt och inte kräkts eller haft diarré under två dygn. Även friska barn kan vara smittbärare och därför vore det bra om man även kan hålla symtomfria syskon hemma under samma period.

Källa: Smittskyddsinstitutet

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

stats