Sex under och efter graviditeten | Vimedbarn - Topplistor för influencers

Sex under och efter graviditeten

Även om du och din partner har ett bra sexliv i vanliga fall, finns det risk för att er relation förändras under den här tiden. Många oroar sig för att det är farligt för fostret eller kvinnan att ha sex under graviditeten. Det är det som regel inte.

Många kvinnor upplever det som skönare att ha sex under graviditeten. Det beror på att slemhinnorna sväller och att hormonhalterna ökar, vilket gör att man lättare blir våt. Den bästa tiden brukar vara efter de första tre månaderna när illamåendet försvunnit och innan kroppen ännu blivit så stor.

Det kan vara svårare att hitta bra ställningar när magen är i vägen. Det bästa rådet är helt enkelt att experimentera tills man hittar en ställning som fungerar. Prata med varandra om hur ni känner och vad ni vill. Försök komma fram till en lösning som passar båda.

Inte skadligt

Vid penetrerande sex är det fortfarande stort avstånd mellan mannens penis och barnet. Barnet ligger väl skyddat av den starka livmoderväggen och av fostervattnet. Slemproppen som sitter i livmodertappen fungerar även som säkerhetsvakt och ser till att inga spermier eller bakterier tar sig in till barnet. Men även om det inte är skadligt rent fysiskt kan både kvinnor och män uppleva det som psykiskt jobbigt att ha sex under graviditeten. Lyssna och respektera varandras känslor.

Sex efter förlossning

Efter förlossningen minskar östrogenmängden i kroppen vilket gör att dina slemhinnor blir torrare, samlag kan därför göra ont men använder ni ett bra glidmedel så hjälper det mycket. Försök att inte känna någon press att börja ha sex igen, så att du kan börja när det känns rätt för dig. Ett sätt att få igång samlivet igen kan vara genom att bara ligga och mysa ihop. Det gör att ni får tid att hitta tillbaka och vänja er vid varandra igen.

Det behöver inte vara negativt för sexlivet att föda barn. Många kvinnor känner att de får en ökad sexlust efter förlossningen. Det kan bero på att blodtillförseln i underlivet ökar. Antalet nervtrådar till klitoris ökar också och själva klitoris kan bli något större. Många kvinnor upplever att de får skönare och skarpare orgasmer efter förlossningen.

Har er graviditet påverkat ert sexliv? Är det bättre, sämre eller samma som innan graviditeten?

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

stats