Välling - älskad i generationer | Vimedbarn - Topplistor för influencers

Välling – älskad i generationer

Visste du att välling innehåller D-vitamin, kalcium och fosfor? Här berättar Semper mer om välling genom tiderna och varför välling är så bra för ditt barn.

Välling är en traditionell och svensk företeelse som helt enkelt gavs till barn för att det var nyttigt, gott och producerat på den egna gården. I vissa delar av Sverige finns fortfarande en s.k. vällingklocka på gården, och i den ringde man när det var dags att äta.

Vällingens goda och nyttiga innehåll

Än idag produceras välling av lokala råvaror; havre, rapsolja, grädde och en portion välling ger både stor och liten en god balans av fett, protein och kolhydrat. Dessutom innehåller vällingen D-vitamin, kalcium och fosfor som ger ett starkt skelett. Järn bidrar till barnets intellektuella utveckling och jod till att barnet växer.

Man kan tycka det är konstigt att välling är så typiskt svenskt och inte finns att köpa utomlands, men skillnaden mellan välling och exempelvis gröt är mycket liten och består egentligen i hur stor mängd vatten man adderar. I andra länder dricker barn ofta mjölk med eller utan cerealier.

Välling – hälsosam hjälp

Många barn älskar sin välling och den kan vara en hälsosam hjälp vid matvägran, magproblem eller helt enkelt för att sova bättre på natten.
(Vid långvariga problem bör man självklart ta kontakt med BVC för att få ytterligare rådgivning.)

LÄS OCKSÅ
Läs om några familjers vällingrutiner här
Se vällingklipp här
Läs mer om vällingens egenskaper

Artikeln är publicerad i samarbete med Semper.

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

stats