10 vanliga frågor som BVC får – och svaren

10 vanliga frågor som BVC får – och svaren

1. Varför skriker min bebis?

SVAR: När en bebis föds så är skriket det enda sättet de har att kommunicera med. De skriker för att förmedla att de vill ha hjälp med något. Det kan handla om hunger, en blöt blöja, magknip eller att de vill ha närhet. Skrik är helt normalt och efter en tid kan föräldrarna börja höra skillnad på skriket och vad bebisen efterfrågar just i den stunden.

2. Min bebis är kladdig i ögonen, vad gör jag åt det?

SVAR: Det är vanligt att små bebisar blir kladdiga i ögonen och det beror på att de har trånga tårkanaler. Badda med ljummet vatten, utifrån och in i ögonvrån dagligen. Det kan ta flera månader innan det försvinner helt. Skulle mängden kladd öka mycket och ögat/ögonen börjar se röda ut kan det vara bra att en läkare får undersöka det för att se att det inte har blivit en ögoninfektion.

3. Vad är det för röda prickar min bebis har i ansiktet och vad kan jag göra åt det?

SVAR: De röda prickarna är hormonplitor och försvinner oftast inom några månader.

4. Hur mycket kläder ska jag klä på min bebis?

SVAR: Tipset är att lägga en hand på bebisens bröst eller nacke för att känna hur varm bebisen är. Generellt klär vi oftast bebisar för mycket. En riktlinje kan vara det vi vuxna har på oss med ytterligare ett plagg. Se över vad du själv har på dig och vad det råder för temperatur. Bebisar har svårt att behålla sin egen kroppstemperatur och är oftast kalla om fingrar och tår.

5. När kan jag börja ge mitt barn smakportioner?

SVAR: Vid fyra månaders ålder rekommenderas det att barn påbörjar vad vi kallar för smaksensationer. Det går ut på att de får smaka på det mesta, men väldigt små mängder. Det huvudsakliga målet ska fortfarande vara bröstmjölk eller modersmjölkersättning upp till 6 månaders ålder. Vid 6 månaders ålder är rekommendationerna att smakportioner påbörjas. Detta ökas upp i barnets takt och hur pass intresserad hen är av vanligt mat.

6. Varför har min bebis ont i magen och vad kan jag göra åt det?

SVAR: Magknip är vanligt hos bebisar och det beror på att deras mage och tarm inte är helt färdigutvecklad. Vad som kan hjälpa är att massera bebisens mage med mjuka rörelser medsols runt magen och mjukt nedåt över magen för att följa tarmens naturliga rörelser. Att låta bebisen ligga på mage kan också lindra mot magknip.

Tänk på att: Eftersom bebisens nacke är relativt ostabil i början kan det vara svårt för bebisen att ligga för länge på mage, ett knep är då att ha bebisen på ditt bröst och gärna hud mot hud. Om mamman ammar kan det vara bra att se över vad hon äter då vissa gasbildande produkter kan gå över till bröstmjölken och orsaka magknip. Exempel på det kan vara bönor, kål, lök, starka kryddor, vindruvor etc. Mjölk är något som vissa barn reagerar på och då får mamman testa mjölkfritt ett tag för att se om det blir någon skillnad. Att rapa barnet efter måltiderna kan också vara gynnsamt. Om barnet skriker ofta och i flera timmar kan det vara bra att ta kontakt med BVC och träffa en barnläkare för att utesluta att det handlar om någon sjukdom.

7. Hur ofta ska bebisar bada?

SVAR: Rekommendationerna är 1-2 gånger/vecka då vatten har en uttorkande effekt och barns hud är känsligare än vad vuxnas är.

8. Hur vet jag att min bebis får i sig tillräckligt med mat?

SVAR: Vissa barn visar väldigt tydligt när de är hungriga eller inte tillräckligt mätta. De skriker och fortsätter att gapa eller smacka med läpparna. Det är svårt att veta exakt hur mycket som barnet får i sig vid framförallt amning, men tunga kissblöjor, ett gott allmäntillstånd och en god viktuppgång brukar tyda på att barnet får i sig tillräckligt.

9. Vad gör jag åt skorv?

SVAR: Många bebisar får skorv under deras första levnadsår och det innebär att de får fjäll i hårbotten. Detta är helt ofarligt och brukar oftast försvinna med tiden, men det kan ta ett till två år. Som förälder kan man testa att smörja in barnets hårbotten med barnolja och låta det sitta i över natten. På morgonen duschas håret med ett oparfymerat barnschampo och därefter kan föräldern ta en kam eller en handduk och gnugga bort det försiktigt. Har barnet väldigt mycket skorv kan föräldern smörja med en borago-olja som finns att köpa på ett apotek.

10. Hur får jag min bebis att sova bättre på nätterna?

SVAR: Detta är en väldigt stor fråga och svår att svara på då alla barn är olika och alla föräldrar är olika. I första hand måste man beakta barnets ålder. Ett barn under sex månader kan fortfarande vakna om nätterna och behöva äta vid något tillfälle. Barn genomgår ett flertal utvecklingsfaser under sitt första levnadsår och det kan påverka barnets sovrutiner mycket under vissa perioder. Som förälder får man försöka vara tålmodig och ge barnet extra närhet, detta är något som med tiden går över.

Tips! Sätt rutiner inför natten tidigt. Att ta på pyjamas, släcka ner belysningen och läsa en saga, sjunga en sång eller något liknande beroende på hur gammalt barnet är. Vad som också kan vara viktigt att se över är hur barnet äter på dagen och hur sovstunderna ser ut. I vissa fall kan föräldern behöva minska ner på sovtiden under dagen eller tidigarelägga andra/tredje vilan beroende på barnets ålder. Upplever du som förälder att det är svårt att få bebisen att somna eller att den vaknar mycket på nätterna är mitt tips att prata med sin BVC sköterska som på så vis kan hjälpa en på ett individuellt plan då det skiljer sig så mycket från barn till barn.

Text: LOPPI magasin Gravid & Baby
Foto: Istockphoto

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

stats