6 saker du MÅSTE veta inför din förlossning 

6 saker du MÅSTE veta inför din förlossning 

Är du gravid? Det finns vissa saker du måste veta innan det är dags för din förlossning. Du behöver bland annat veta att varje förlossning är unik och det är helt okej att inte känna omedelbar kärlek. Läs hela listan här.  

1. Din förlossning är unik 
Allas förlossningar är unika och ingen är den andra lik. Även om du hört skräckhistorier från andra kan din förlossning bli hur bra som helst. Försök att läsa på så mycket du kan om förlossningar, men skippa de där värsta historierna som bara stressar upp dig.

2. Smärtlindring eller inte
Det finns olika typer av smärtlindring. Du behöver inte bestämma dig i förväg vad du vill ha för typ av smärtlindring eller om du helt vill avstå. Det kan ändå vara bra att läsa på om olika typer av smärtlindringar innan förlossningen så att du vet vad det finns för olika alternativ. Lyssna på din kropp och gör det som känns bäst för dig i stunden.

3. Lång eller kort förlossning
Din förlossning kan ta många timmar, men det kan också gå fortare än det gjorde för din kompis. Eller så tar den längre tid. Det är olika för alla och det är ingen idé att jämföra sig med någon annan. För vissa tar det 12-18 timmar och för andra längre än så.

Läs också förlossningsberättelse: ”Jag drog ut honom själv” 
 
4. Det är okej att inte gråta
Du kanske tror att du kommer att börja gråta av lycka när du ser ditt barn första gången? Det är inte alla som gör det. Långt ifrån. Alla reagerar olika när man för första gången får träffa sitt barn. Vissa gråter, andra är helt tysta och det är helt okej.

5. Kärlek vid första ögonkastet 
Direkt när bebisen kommer upp på bröstet känner alla omedelbar kärlek och lycka. Eller? Nej. Så är det inte för alla. Det kan ta tid innan den villkorslösa kärleken och lyckan över bebisen växer fram. Låt det ta tid att lära känna din nya familjemedlem.

6. Du får säga nej
Vill du stänga in dig i en bubbla med din partner och bebisen och inte träffa halva släkten och alla vänner de första dagarna/veckorna? Det går utmärkt! Det är du som bestämmer när ni är redo för besök, det är helt okej att säga nej tack till besök tills du är redo.

Läs också: Så vet du att förlossningen har startat 

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

stats