Vad gör man hos barnmorskan och MVC?
Vad händer hos barnmorskan och MVC?

Vad gör man hos barnmorskan och MVC?

Har du precis fått ett positivt graviditetstest och är nyfiken på vad du kommer få göra hos barnmorskan och MVC som gravid? Vimedbarn.se förklarar!

Vad gör man under besök hos barnmorskan?

Upplägget kring rutiner och kontakt ser såklart olika ut på olika barnmorskemottagningar runt om i landet, men den grundläggande vården är likadan var man än bor. Om graviditeten fortskrider normalt får man gå på glesare besök i början av graviditeten, och mer täta kontroller i slutet av graviditeten. I snitt brukar det bli mellan åtta och tio besök hos barnmorskan och MVC under en graviditet, om allt är normalt.

Läs också: ”Så utvecklas barnet i magen – vecka för vecka”

Vad händer på inskrivningen hos barnmorskan?

Det är vanligt att själva inskrivningen hos barnmorskan och MVC delas upp i två besök, som båda sker i den tidiga graviditeten. Det första besöket sker ofta kort efter att man själv tagit kontakt med MVC, och syftet är då främst att skapa en kontakt vilket kan ge trygghet åt den blivande mamman.

Barnmorskan informerar ofta om alkohol, rökning, läkemedel och droger under graviditeten. Syftet är att värna om barnets säkerhet inne i magen. Mer information får man under inskrivningens andra besök som oftast sker när den blivande mamman är gravid i vecka 10. Då tar barnmorskan också ofta ett urinprov och blodprov bara för att säkerställa att allt ser bra ut. Hen kan även informera om vad du får och inte får äta som gravid.

Läs också: ”9 saker alla gravida gör men inte pratar om”

Den täta kontakten med barnmorskan under graviditeten är dels till för att hålla koll på att graviditeten fortskrider normalt, och dels för att de blivande föräldrarna ska ha möjlighet att ställa frågor kring det som rör graviditeten. Passa på att ställa dina frågor kring allt du undrar, barnmorskan finns där för att hjälpa och vägleda!

Rutinkontroller hos barnmorskan

Om graviditeten fortsätter normalt besöker man som förstföderska barnmorskan cirka en gång i månaden till vecka 30. Efter det brukar man få gå på tätare besök, med ungefär 1-3 veckor mellan.

Läs också: ”8 saker du aldrig vill höra som gravid”

Kring vecka 20 får den blivande mamman ett moderskapsintyg av barnmorskan, som bekräftar att man är gravid och anger ett datum för när förlossningen beräknas ske. Intyget skickar den blivande mamman sen till försäkringskassan för att de ska kunna ge besked om kommande föräldraersättning inför föräldraledigheten.

Besök hos barnmorskan i slutet av graviditeten

När graviditeten börjar gå mot sitt slut undersöker barnmorskan hur barnet ligger i magen. Hen skriver ner i journalen vilken ”föregående fosterdel” barnet har, det vill säga om barnet ligger med huvudet eller sätet nedåt. Barnmorskan känner också eftersom om barnets huvud är rörligt, ”ruckbart”, eller inte, ”fixerat”.

Läs också: ”Bebis som skriker vid nattning – här är psykologernas bästa tips!”

Vid något av de sista besöken inför förlossningen går den blivande mamman och barnmorskan igenom graviditeten och skriver en sammanfattning i journalen. Där skriver barnmorskan även in medicinska fakta, och de önskemål de blivande föräldrarna har kring den kommande förlossningen och amningen. På så sätt kan barnmorskorna som tar emot den blivande mamman på förlossningen snabbt få koll på läget när det är dags.

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

stats