Hur sluta amma sitt barn till sömns? Psykologerna svarar!
Hur gör man för att sluta amma sitt barn till sömns? Psykologerna svarar!

Sluta amma sitt barn till sömns – hur gör man? Psykologerna svarar!

Att amma sitt barns till sömns är för många det enda sättet som funkar för att få de små att somna. Men hur gör man om man vill lära barnet att även andra än mamman kan söva? Psykologerna svarar!

När amningen funkar upplevs den ofta som mysig. Ändå kan det bli frustrerande när amnning plötsligt blir det enda alternativ som funkar när barnet ska sova. Kan man få barnet att acceptera att nattas utan bröstet och amning? Och hur påverkas barnet av omställningen? Vimedbarn.se frågade barnpsykologerna Emma Engman och Charlotte Bergström från FUNKA Psykologi!

– Det finns inget entydigt svar eller ”rätt eller fel” på hur man gör om man tidigare ammat barnet till sömns men vill sluta med det. Ett sätt som fungerar för någon familj kanske inte fungerar för en annan. Man får pröva sig fram till att etablera en ny nattningsrutin och lägga till andra moment som barnet ska förknippa med att sova, tipsar de.

Att hitta en ny nattningsrutin kan ta tid

De berättar att det för i många familjer kan underlätta om barnet är mätt när det ska sova, till exempel på en portion barngröt eller välling innan läggning. De rekommenderar även att man gör miljön där barnet ska sova så sovvänlig som möjligt. Varva ner en stund tillsammans innan det är dags att natta, och dimma gärna ner belysningen en aning. Att sjunga en vaggsång och introducera en snuttefilt kan också vara till hjälp.

Läs också: ”Kan man lära sin bebis att sova i egen säng? Psykologerna tipsar!”

Om barnet blir ledset när man ”nekar” hen amning, tror det då även att mamman nekar det den närheten och kärleken?

– Man måste vara beredd på att barnet protesterar, det kan ta tid för barn att ställa om. Det betyder inte att man ”nekar barnet närhet” att sluta amma, den fysiska närheten kan man ju ge barnet ändå. Ha tålamod. Att peppa sig själv och varandra (om man är flera) kan hjälpa. Var inte heller för snabb med att byta rutin om det fungerar mindre bra de första gångerna. Det kan bli hattigt för barnet. Att etablera rutiner tar oftast tid.

Fråga barnpsykologerna gratis!

Du missar väl inte att du kan ställa frågor om barn, uppfostran och föräldraskap gratis till Emma och Charlotte här?

Fråga barnpsykologerna gratis!

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

stats